Nominerad till Sveriges Radios Romanpris. Del 1: Andningskonstnären av Per Odensten

Omslagsbild: AndningskonstnärenLisbeth Fävremark presenterar Andningskonstnären.

”Vi är alla noshörningar” anförtror modern sin äldste son Aron dagen innan hon försvinner. Hon begår självmord när sönerna Aron och Max är sex respektive fyra år och lillasyster endast tre månader. Aron grips av vrede och sorg, men försöker ändå trösta lillebror. Tillsammans skapar de Kaliafra – en noshörningslik varelse byggd av en sågbock med horn av plåt. Kaliafra blir deras länk till modern och en fantasivärld; en vacker savann men samtidigt ett dödsrike där strider utkämpas. När Aron tröttnar på leken gör Max en upptäckt. Sittande ensam i en liten skrubb med stoppur i hand kan han förflytta sig till noshörningarnas land via långa andningsuppehåll.

Detta sätt att hantera sin ångest utnyttjar Max i vuxen ålder. Efter sommarjobb hos en trollkarl bosätter han sig i Tyskland, inleder sin karriär som andningskonstnär och turnerar runt i Europa med en spektakulär show med inslag av Houdinitrick.

Romanen innehåller en ramberättelse där Max befinner sig på Gamla stadsakvariet i Zürich. Han tillbringar sin tid med att iaktta fiskar och axolotlar och skriva ner sitt liv för en doktor Bleuler att läsa. Romanen är en skröna där verklighet blandas med fantasi; autentiska personer förekommer i rätt miljö men i fel tid. Språket är vackert, genomtänkt och en aning gammaldags. Låter det lite dystert? Ja kanske, men det bjuds på en hel del humor om än svart.

Per Odensten är född 1938 i Karlskrona och ungefär jämnårig med romanens huvudperson. Författaren medger i en intervju att han hämtat motiv ur sin egen släkthistoria för denna sin sjunde bok. Ola Gustafsson i Norrköpings Tidningar gör följande reflexion: ”Andningskonstnären kunde för tjugo år sedan skrivits av Lars Gustafsson och om tjugo år skrivas av Jonas Brun, vinnare av Sveriges Radios Romanpris förra året.” Ett riktigt gott betyg, tycker jag!

Lisbeth Fävremark

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.