Nominerad till Sveriges Radios Romanpris Del 2: Hägring 38 av Kjell Westö

hagring38_westoKerstin Edmundsson presenterar Hägring 38.

Kjell Westö är en finlandssvensk författare vars böcker ofta utspelar sig i Helsingforsmiljö. Även i denna bok befinner vi oss till huvudsak i Helsingfors.  Året är 1938 och världen står på randen till ett nytt storkrig.

Bokens två huvudpersoner är Claes Thune, advokat och före detta diplomat och hans ganska nyanställda kontorist, Matilda Wiik.

Thune är medlem i Onsdagsklubben som han bildade tillsammans med några gamla studiekamrater för att ”fördjupa det politiska och kulturella samtalet”. Nu för tiden diskuteras mest politik där åsikterna oftast går isär och där man antingen är för eller emot Hitler och Tyskland. Förut har man kunnat lösa konflikter i gruppen men nu början kanske vänskapen naggas lite i kanterna. En medlem i klubben är Jogi som är jude. Han lider av svåra depressioner och efter en händelse på Helsingforsstadion glider han allt längre in i  depressionerna. Hans brorson är med och tävlar i ett lopp och vinner. När priserna delas ut har han hamnat på fjärde plats, allt för att blidka några tyska gäster på läktaren. Den här händelsen har Westö tagit ur verkliga livet och den mannen det egentligen handlade om har inte fått upprättelse förrän efter det att Hägring 38 kom ut. Tyvärr gick den här mannen bort för ett antal år sedan.

Det är inte bara det kommande kriget som gör sig gällande utan även inbördeskriget 1918 som fortfarande påverkar livet, helst för Matilda Wiik. Hon slogs för de röda och hamnade i de vitas fångläger, där människor dog i tusental.

Matilda plågas fortfarande svårt av sina upplevelser från lägret och lider av någon form av personlighetsklyvning och ser sig själv som olika personer, där alla vill ha sin plats. Den korrekta fru Wiik som sköter sitt arbete till punkt och pricka, Matilda som är social och älskar film och Miljafröken som är vild och påstridig och säger vad hon tycker. De övergrepp Matilda Wiik utsattes för i lägren gör sig snart påminda via en röst i Thunes Onsdagsklubb.

Det är en spännande bok som bland annat visar hur händelser bakåt i tiden fortsätter att prägla människor under livet. Vissa oförätter går inte att glömma eller stryka ett streck över.

Kerstin Edmundsson

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.