Nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2014. Del 3: Vägen till Bålberget av Therése Söderlind

vagen-mot-balbergetKarin Pettersson berättar om Vägen mot Bålberget.

Den första person vi möter är en gubbjävel sittandes på en mjölkpall. Han sitter där och väntar på att få någon att berätta för. Mycket har han att berätta om vad det var som verkligen hände där i trakten i Ytterlännäs socken i Ångermanland.

Detta är en omfattande roman som utspelar sig i flera tidsplan och som handlar om många personer. Vi får följa 16-åriga Veronica som vill söka svar på farmors prat om vad som hände vid Bålberget. Det sägs vara platsen där häxor avrättades någon gång för 300 år sedan. Dessutom vill Veronica ta reda på vem som egentligen var hennes farfar. Hon söker sitt ursprung genom att börja släktforska och når ända fram till 1600-talet.

Malin är en av dem som levde på den tiden och det är genom hennes ögon och hennes minnen vi får veta vad som hänt – vilka kvinnorna var som anklagades för häxeri och hur pratet gick på bygden. Man får också som läsare en bild av hur det kunde vara att leva på den tiden, en tid som präglades av svält och fattigdom. Kanske var det inte så konstigt att man tog till de medel som fanns för att kunna överleva? Barnen i bygden får en roll som sanningssägare, men vad är sanning och vad är fantasi?

Detta är en hemsk historia om vårt gemensamma förflutna som inte ligger så långt tillbaka i tiden men som känns väldigt avlägset. Romanen bidrar till att klargöra hur det var och hur man levde.

Therése Söderlind 1965- debuterade med romanen Norrlands svårmod: roman om ett försvinnande (2010).

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.