Nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2014 Del 4: Den mörka sporten av Viktor Johansson

DEN-MR~1Karin Pettersson skriver om Den mörka sporten.

Han springer och springer genom förorten. Han är tennispojken som vid sin sida har tränarpojken som försöker få honom att springa snabbare och slå hårdare. Ofta tänker pojken på sin nu döde pappa som under kriget i Bagdad var busschaufför och som genom att få en självmordsbombare att ta av sin ryggsäck undviker att hela bussen bombas sönder. Han blir en hjälte. Hemma i lägenheten i förorten sitter mamman som också hon är en hjälte. Hennes händer darrar och ständigt återkommer pojken i sina tankar till henne.

Den tennis som han spelar är ingen vanlig tennis. Tennis betraktas ju som den vita sporten men i denna bok handlar det om den mörka, svarta sporten. Det är en extremsport som handlar om liv och död.

Detta är en roman med ett språk som målar bilder och närmar sig poesin. Det är svarta, mörka bilder men beskrivet på ett vackert sätt.

Viktor Johansson 1983- debuterade med diktsamlingen Kapslar (2007) och har även skrivit romanerna Eterneller (2008) och Wrestlarna (2011). Dessutom är han grundare av  nättidskriften Ett lysande namn.

Karin Petterson

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.