Sverige Radios Romanpris 2014. Del 6: Vårt gemensamma liv av Anna Schulze

anna_schulzeFredrika Sjöberg om Vårt gemensamma liv av Anna Schulze.

Anna Schulze är född 1968 och bor i Stockholm. Tidigare har hon varit framgångsrik violinist men ägnar sig nu helhjärtat åt skrivandet. 2004 vann hon en novelltävling i tidningen Vår Bostad och började därefter skriva allt mer. 2006 kom hennes debutbok ut, novellsamlingen Brist, där det vinnande bidraget från 2004 finns med. Hennes första roman kom ut 2008. Anna Schulze skriver gärna om människor som befinner sig i livskriser eller brytpunkter i livet, om relationen och dess vardag.

I Vårt gemensamma liv står Ted i fokus, en tjugofemårig man som började jobba extra på sin pappas solkiga kvarterskrog som tonåring och nu äger flera framgångsrika restauranger i Sverige och i Europa. Han planerar inte så mycket, han har tur, bra tajming och inget bättre för sig. Saker bara blir. Och de blir bra.

Boken tar sin början i separationen mellan Ted och gymnasiekärleken Karin. Ett förhållande som har rullat på mest av gammal vana, de har sedan länge växt ifrån varandra. När de separerar säger Karin att hennes vänner aldrig förstått sig på Ted, vem han egentligen är. ”Människa!”, vill Ted ropa, men är tyst. Hennes ord börjar snurra i Teds tankar, vem är han egentligen och hur blev det så här?

Ted tar sin skivsamling och går vidare till den nya förälskelsen Cecilia. Tillsammans med henne känner han sig hel och livet leker. Cecilia har höga ambitioner och stora drömmar, men inget går hennes väg. Hon får ingen fast anställning och får se sina projekt rinna ut i sanden. Tyst och frustrerad ser hon hur livet rullar på för Ted medan hon är hemma med deras två barn. Ted kämpar för att vara omtyckt och tillräcklig, att alla ska vara nöjda med honom. För honom räcker det inte att vara framgångsrik på jobbet, på vägen hem från jobbet handlar han färska råvaror på saluhallen, och lagar sedan lagar mat från grunden. Han går upp tidigt med barnen på morgonen för att Cecilia ska få sovmorgon och bokar deras semester utan att rådfråga henne vart de ska åka för att hon ska slippa bekymra sig. Men alla hans ansträngningar för att vara den perfekte mannen gör bara att Cecilia känner sig ännu mindre, obetydlig och oduglig. Förhållandet krackelerar och de glider ifrån varandra alltmer.

Anna Schulze skildrar skickligt och stilsäkert en relations med- och motgångar. Parmiddagar, dagislämningar och lökhackning blandas med besvikelse, frustration och skratt. Detaljer och nyanser snärjer läsaren som får uppleva hur lyckan rämnar och det känns som om det är ens vänner som sakta håller på att glida isär. Livet formas inte som de vill. De kan tyckas ha allt man kan önska, men det räcker inte till.

Fredrika Sjöberg

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.