Araben av Pooneh Rohi

araben-rohi_pooneh-25470290-1295765541-frntlAraben är Pooneh Rohis författardebut och jag skulle bli förvånad om boken inte blir nominerad till Borås tidnings debutantpris eller något annat pris som uppmärksammar debutanter. Jag blir knockad av Rohis berättelse som i stora drag handlar om att leva i exil och saknaden efter ett hemland som en gång för alla gått förlorat. Jag känner huvudpersonernas saknad efter hemlandet, släktingar, vänner, dofter och smaker som om den vore min egen.

Det finns två parallella berättelser i boken. Den ena om ”araben”, en iranier i övre medelåldern som lämnade sitt land i unga år och som aldrig riktigt funnit sig till rätta i Sverige. Drömmen om att bli en ”riktig” svensk är för länge sedan glömd och begravd; att återvända till hemlandet är inte heller något alternativ. Den andra handlar om den unga kvinnan Yasaman. Hon var bara ett barn när hon kom till Sverige och har, åtminstone utåt sett, assimilerats bra i det svenska samhället. Studier vid universitet, svensk pojkvän och svenska vänner och bostadsrätt på Söder på gång. Berättelserna vävs samman och man förstår ganska snart att ”araben” är Yasamans far men att de, trots att de båda bor i Stockholm, bara har sporadisk kontakt. Fadern lever mycket i det förgångna och minns revolutionen, fängelsetiden, flykten till Sverige, skilsmässan från barnens mamma och den misslyckade karriären och det likaså misslyckade livet i Sverige. Dottern å andra sidan jobbar hårt på att vara svensk och på relationen med sambon Peter och den akademiska karriären, samtidigt som sorgen över att vara på väg att klippa banden med Iran och sitt ursprung håller på att kväva henne.

Jag hoppas verkligen att Araben får den uppmärksamhet den förtjänar. För att den är så välskriven och för att den belyser nya svenskars situation på ett annorlunda och modigt sätt.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Araben av Pooneh Rohi

  1. Ping: Halva liv av Qaisar Mahmood | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.