Var och varannan onsdag 12 mars: Pär Holmgren om klimatförändringarna

parholmgren

Foto: Michaela Holmgren

Det kommer aldrig vara för sent för att göra så mycket som möjligt. Men ju längre vi väntar desto svårare kommer det att bli för våra barn och barnbarn att lösa problemen.”

Den 12 mars besöker Pär Holmgren Varbergs bibliotek. Efter 20 år som meteorolog på SVT är Pär ett välkänt ansikte för många av oss. Sedan fem år tillbaka arbetar han heltid med hållbarhetsfrågor och då främst klimatförändringarna. Han undervisar även på Uppsala universitet och har haft ett antal olika styrelseuppdrag, bland annat i Naturskyddsföreningens riksstyrelse. På sin hemsida berättar Pär så här om sitt stora intresse för klimatfrågor:

”Det som från början fascinerade mig med meteorologi var komplexiteten i vår atmosfär. De rent teoretiska utmaningarna och den avancerade matematiken var mer spännande än själva vädret. Det var nog delvis samma sak med klimatfrågan för mig i början – bara tanken på att själva klimatet kunde förändras, något som globalt varit ganska stabilt de senaste tusentals åren. Idag är det mer de humanitära rättvisefrågorna som driver mig. Helhetsperspektiv och tvärvetenskapligt tänkande har blivit viktigare än den teoretiska detaljkunskapen som fick mig intresserad från början.”

Pär kommer bl.a. att prata om följande:

  • Befolkningsökningen. 
  • De tre stora utmaningarna; Ekologi, Ekonomi och Energi och hur de hänger ihop.
  • Att klimatförändringarna ”bara” är en av flera olika konsekvenser av mänsklighetens övertramp.
  • Om att vi behöver ”tuffare” politiska beslut, teknikutveckling och beteendeförändringar.  

Lilla Teatern 18.00. Biljetter à 50:- finns att köpa på Varbergs Stadsbibliotek. Föreläsningen sker i samarbete med Varbergs Konsthalls som visar utställningen The Draught.

Lillemor Åkerman

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.