Någon gång ska vi berätta allt för varandra av Daniela Krien

nagon-gang-ska-vi-beratta-allt-for-varandraInför den andra träffen i vår bokcirkel All världens språk läste jag Daniela Kriens bok Någon gång ska vi berätta allt för varandra. Det är hennes debutroman och vilken debut! Jag kliver in i landskapet där boken utspelar sig och blir kvar till sista sidan; varje ord känns trovärdigt och jag blir djupt gripen av Kriens historia.

Någon gång ska vi berätta allt för varandra är en kärleksroman, men utan romantik och rosa skimmer. Här handlar det i stället om rå och glödande passion mellan sextonåriga Maria och den betydligt äldre mannen Henner. Boken utspelar sig under sommaren 1990, på en gård i det forna Östtyskland. Muren har fallit och invånarna i den lilla byn väntar nu på den officiella sammanslagningen. Maria har flyttat hem till sin pojkvän Johannes som bor tillsammans med föräldrarna på en av traktens större gårdar. Tidigare bodde Maria hemma hos sina föräldrar i en by lite längre bort. Men efter att pappan flyttat till en ny kvinna i Sovjetunionen klarar hon inte längre av att bo tillsammans med mamman, hennes sorg efter pappans svek är allt för tung att bära. Maria skolkar en del från skolan och relationen med pojkvännen är inte den bästa. Hon är med andra ord ganska vilsen och när hon av en tillfällighet får skjuts av Henner hamnar hon hemma hos honom och blir förförd. Maria plågas av skuldkänslor inför den ovetande Johannes och skäms över den åtrå hon känner inför Henner, men kan inte heller avstå från deras passionerade kärleksmöten. Ett och annat finns förstås att säga om relationen – blir Maria utnyttjad av Henner?

Någon gång ska vi berätta allt för varandra blir en roman om gränser och gränslöshet. Det är en intesiv men samtidigt lågmäld historia där skönhet och tragik samsas sida vid sida, mot en fond av den långt ifrån problemfria tyska återföreningen.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.