Om jämställdhet

Rebecka Bohlin, journalist med inriktning på arbetsmarknad och genus, besökte i veckan Varbergs bibliotek. Hon gav för några år sedan ut boken De osynliga : om Europas fattiga arbetarklass, där hon undersöker villkoren för de lägst betalda arbetarna, de som städar, lagar mat och arbetar i butik och beskriver hur det kommer sig att klyftorna växer mellan dem som har och dem som inte har.

Bit_inte_ihop_omslag1-321x500I boken Bit inte ihop! : Sätt gränser på jobbet beskriver Rebecka Bohlin och Sara Berg situationen för kvinnor på den svenska arbetsmarknaden. Att vara feminist är dem lika med att se en ojämställd struktur i samhället, att tycka det är fel och att kämpa för en förändring. Med enkel statistik visar de på att Sverige inte riktigt når upp till epitetet ”världens mest jämställda land”. Så tjänar t.ex. kvinnor i dag i genomsnitt 85 % av vad männen tjänar. Sverige lär också ha en världens mest könssegregerade arbetsmarknader, dvs att den är uppdelad i kvinno- och mansdominerade branscher, där kvinnorna är förlorarna med inte bara lägre löner utan också, för att ta några exempel från boken, påtvingad deltidsarbetslöshet, obekvämare arbetstider och sämre arbetsmiljö. I boken framför de också strategier för hur man ska komma till rätta med orättvisorna. Målet är för dem inte bara lika lön för lika arbete, utan de menar också att de strukturer som understöder orättvisorna måste bort. Den 24 april 18.00 träffas vi på Varbergs stadsbibliotek och diskuterar boken Bit inte ihop! Alla är välkomna! Hör av dig till lillemor.akerman@varberg.se om du vill vara med.

feministiska_utmaningenEn annan bok som berör samma ämne är Den feministiska utmaningen : mot en jämställd arbetsmarknad där elva forskare, författare, utredare och journalister (9 kvinnor och 2 män) diskuterar frågan hur man ska förstå sambandet mellan klass och kön och vad det betyder för arbetsmarknaden. Där konstaterar bl.a. Katrina Kieolos att vinnaren på den svenska arbetsmarkanden är den välutbildade mannen med svensk bakgrund, den största förloraren är den lågt utbildade migrerade kvinnan med osäker anställning. Per Wirtén propagerar för att ”även män måste börja tänka och agera som feminister… Vi behövs”.  Boken är femte delen i LO:s skriftserie Klass och kön.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.