Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

americanahI senaste numret (4/2013) av tidskriften Karavan finns en föreläsning med Chimamanda Ngozi Adichie, för första gången översatt till svenska: The danger of a single story – Faran med en enda berättelse. Föreläsningen höll Adichie första gången i Oxford 2009 och videoinspelningen har setts av miljontals människor. Under föreläsningen säger Adichie att för henne ”är berättelser lika nödvändiga som mat och kärlek. Det är så vi gör våra liv meningsfulla”. Men hon betonar också att det måste finns många olika berättelser – om en människa, ett folk, ett land, en kontinent – annars riskerar vi att få en förljugen bild. När det gäller Afrika har det länge funnits en enda bild, sprungen ur den västerländska litteraturen enligt Adichie. Genom sina böcker bidrar Adichie på sitt sätt till att mångfaldiga bilden av Afrika, i synnerhet av Nigeria där hon har sitt ursprung.

Adichie var inte mer än 7 år gammal då hon började skriva berättelser. Karaktärerna i dessa berättelser var vita och blåögda, de lekte i snön och pratade oavbrutet om vädret – för det var brittiska och amerikanska böcker den unga Adichie hade tillgång till. Så småningom insåg Adichie, bl.a. tack vare den nigerianska författaren Chinua Achebe och boken Allt går sönder, att det fanns böcker som handlade om personer som såg ut som hon själv, med chokladfärgat hud och krusigt hår och det räddade henne ”från att ha en enda berättelse om vad böcker är”.

Och vilka berättelser hon skriver, Adichie! 2003 debuterade hon med Purple hibiscus (Lila hibiskus), 2006 kom Half a yellow sun (En halv gul sol), 2009 novellsamlingen The thing around your neck (Det som nästan kväver dig) och nu senast Americanah, en fantastisk bok om rotlöshet och rasism, men också en fängslande kärlekshistoria. Ungdomarna Obinze och Ifemelu träffas på 1990-talet i ett av militärjuntan styrt Nigeria. De blir förälskade och planerar för ett liv tillsammans. Ifemelu åker till USA för att studera och tanken är att Obinze ska komma efter. Men ödet vill annorlunda. På väg till Amerika hamnar Obinze i Storbritannien. Han blir utvisad efter bara en kort tid och återvänder till Nigeria där han gifter sig. I USA blir Ifemelu för första gången varse att hon är svart och att det på många sätt begränsar henne. Hon startar en framgångsrik blogg om att vara svart, en americanah, i USA. Det ska dröja 13 år innan Ifemelu och Obinze återses i Nigeria. Finns kärleken kvar eller har livet en gång för alla förstört utsikterna för dem att bli ett par?

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.