Tidernas kärlekspar utifrån ett HBTQ-perspektiv

9789170187704_200_hbtq-bocker-bortom-normen_haftadI går kväll var det dags för bokcafé igen. Temat var denna gång Tidernas kärlekspar och två av de böcker vi pratade om finns med i en alldeles ny bibliografi som heter HBTQ : böcker bortom normen. Boken innehåller en genomgång av HBTQ-litteraturens historia och tips på böcker inom 5 olika genrer: barnböcker, queer, bi, trans, kärlek mellan kvinnor och kärlek mellan män. En sak har böckerna gemensamt: de handlar om kärlek, begär och identiteter bortanför heteronormen.

den-basta-dagen-ar-en-dag-av-torstEn av de två böcker vi pratade om i går var romanen Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn. Den handlar om kärleken mellan Karin Boye och den unga halvjudinnan Margot Hanel. De träffades i Berlin dit Karin Boye rest för att gå i psykoanalys. De levde tillsammans i sju år men förhållandet fick ett tragiskt slut. Först tog Karin Boye sitt liv 40 år gammal och en dryg månad sedan gick Hanel samma öde till mötes, blott 27 år gammal.

aiméeEn lika tragisk som fascinerade kärlekshistoria är den om Lilly Wust och Felice Schragenheim som man kan läsa om i biografin Aimée & Jaguar av Erica Fisher. Lilly var en tysk kvinna med fyra söner, bosatt i Berlin och gift med en nazist. Felice var judinna och de två träffas 1943 genom Lillys hembiträde Inge. De blir djupt förälskade och Lilly lyckas få igenom en skilsmässa från maken Günther. De får ett ynka men himlastormande år tillsammans, innan Felice förs bort till koncentrationslägret Teresienstadt. Lilly och Felicie håller under en tid kontakten genom brev och Lilly lyckas till och med besöka Felice i lägret. Men efter ett tag upphör livstecknen från Felice. Lilly fortsätter att leta efter sin älskade i flera år, men 1948 dödförklarades Felicie och dödsdatum sattes till 31/12 1944.

Lillemor Åkerman

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tidernas kärlekspar utifrån ett HBTQ-perspektiv

  1. Ping: Nu börjar det trilla in lite! | Tekoppens tankar

Kommentarsfältet är stängt.