Hilding Kvists minnen av Thomas Tidholm

Hilding_Kvists_minnenOm ni bara ska läsa en enda bok i år, låt det bli prosadikten Hilding Kvists minnen av Thomas Tidholm! Det är en tunn bok, drygt 100 sidor, men den rymmer ett helt liv. Visserligen bara glimtar från Hilding Kvists liv, från barndomen över livet som diversearbetare i Hälsingland fram till dess att döden nalkas – men glimtar som tillsammans säger mer än en roman på många hundra sidor.

Hilding är inte en man som bär på stora drömmar eller på någon idé om att det finns en mening med livet eller ett mål att sträva mot. Han är mer av en betraktare, en person som låter saker och ting hända utan att ingripa allt för mycket. Detta förhållningssätt gör att vissa saker går honom förbi, t.ex. relationen med den åtråvärda kvinnan Berit, som kanske skulle ha kunna bli av om han bara vågat. I stället återfår han Anita, som han tidigare fått en dotter med och till den relationen har Hilding en minst sagt pragmatisk inställning: ”Anita är min vän och bästa må jag ändå säga. Och det är så för att det blivit så. Det är ju det enklaste, att mest tycka om den man mest är med”. Samtidigt som Hilding kanske kan uppfattas som en passiv ”loser” är han en nöjsam man, som långt skickligare än någon av vår tids mindfulness-inriktade individer lyckas uppskatta det lilla i tillvaron: ”Även jag är mestadels nöjd Denna morgon en dimbank över älven men på berget sol”. Allra mest njuter han nog när han i något kravlöst sammanhang får ta ett glas eller två med de andra gubbarna. Han drabbas ibland av depressioner, beskrivna i korta ordalag, men även de tycks i Hildings ögon vara en naturlig del av livet.

Thomas Tidholm har i en intervju beskrivit det som att han med ord har byggt ”skulpturen Hilding”. Och det är gjort med mycket, mycket kärlek! Kanske har Tidholm använt en hel del byggmaterial från sin egen person, men kan jag tänka, även från en numera svunnen generation män.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.