Livegen eller eget liv? Utställning på Varbergs Stadsbibliotek

livegen_eller_efet_liv-1I februari i år besökte Catharina Åhsberg Pakistan för att delta i ett projekt om skuldslaveri som anordnats av BLLF. BLLF står för Bonded Labour Liberation Front (Front mot slaveri), en politiskt och religiöst obunden ideell organisation vars vision är en värld fri från slaveri. Vi visar nu en utställning med Åhsbergs intryck från projektet och fotografier tagna av Axelina Larsson.

I broschyrer som tagits fram för utställningen berättas att feodala strukturer lever kvar i Pakistan och att de sociala klyftorna är enorma. Det är ett av världens farligaste länder att leva i för kvinnor. Varje år döda omkring 1000 kvinnor i hedersrelaterat våld. Äktenskap är i de flesta fall arrangerade och idealet är att kvinnan stannar i hemmet och har minsta möjliga kontakt med utomstående av motsatt kön. Utomhus bör hon vara beslöjad och i sällskap av en man från den egna familjen. Läskunnigheten bland kvinnor är knappt 40 %.

BLLF Sweden stödjer det kvinnonätverk som kvinnor i BLLF:s organisationer har bildat i Pakistan för att kämpa för kvinnors rättigheter. Vid lokala kvinnocentra utbildas kvinnor i läs- och skrivkunnighet, demokrati och mänskliga rättigheter. Mer information om detta spännande projekt, skuldslaveri och BLLF:s visioner och mål finns på http://www.bllf.se och http://www.bllfpak.org

Lillemor Åkerman

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.