Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

9789173374668_200_jag-heter-inte-miriamPå Forum för levande historias webbsida kan man läsa om Förintelsen utifrån romernas perspektiv. Redan innan Andra världskriget diskriminerades romerna och när nazisterna kom till makten förvärrades situationen och romer började kategoriseras som ”främmande raselement”. Redan 1933 sattes romer i koncentrationsläger, i maj 1940 deporterades 2800 personer från Tyskland till ett område i Polen och från 1942 flyttades systematiskt de romer som fanns kvar i Tyskland och i de ockuperade länderna till koncentrations- och utrotningsläger. Exakt hur många romer som fick sätta livet till vet man inte, men det rör sig om en halv miljon, kanske tom fler.

Om detta har det talats väldigt lite efter krigets slut och det vill Majgull Axelsson råda bot på genom sin bok Jag heter inte Miriam. Den handlar om Malika, en romsk flicka som lever i en zigenarbosättning i Bayern. En dag i början av 1940-talet blir hon bortförd av den tyska polisen till ett barnhem. Efter ett par år under nunnornas beskydd förflyttas Malika och de andra barnen till Auschwitz, därefter till kvinnolägret i Ravensbrück nio mil norr om Berlin. Under transporten dit byter Malika klänning med en död judinna, av den enkla orsaken att hon är rädd för att bli skjuten för att ha förstört sin egen. En väninna till den döda kvinnan berättar att hon hette Miriam Goldberg och att Malika, om hon vill överleva, bör byta identitet. Så där och då blir romen Malika judinnan Miriam.

Efter kriget hamnar Miriam i Sverige, tack vare de vita bussarna. Hon möter en svensk man och gifter sig så småningom med honom och blir mamma till mannens son Thomas. Under hela sitt liv lever hon med lögnen att vara någon annan än den hon är och med skammen över att inte ha vågat berätta hur det egentligen ligger till. På sin 85-årsdag kan Miriam inte längre hålla sanningen ifrån sig och hon börjar berätta om sin bakgrund och lögn för barnbarnet Camilla…

Jag heter inte Miriam är en läsvärd berättelse och en viktig bok. Tyngdpunkten ligger på livet i de olika lägren, med fasansfulla inslag om t.ex. Josef Mengeles experiment, som i boken leder till Malikas brors död. Men det är också en bok som beskriver hur Sverige såg på romer vid den här tiden. 1914 införde Sverige ett totalt inreseförbud för romer, ett förbud som inte upphävdes förrän 1954, vilket i praktiken innebär att Miriam inte skulle ha blivit insläppt om hon behållit sitt riktiga namn. Raskravallerna i Jönköping 1948 finns också med i boken. Axelssons böcker har alltid varit efterfrågade, men jag undrar om inte boken om Miriam/Malika kommer att slå alla rekord!

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

  1. Ping: Litteraturlista inför Auschwitzresan | Skolbiblioteken i Varbergs kommun

Kommentarsfältet är stängt.