Världsbokdagen 23/4: Föreläsning om fascismens ideologi, ursprung och comeback med författaren Henrik Arnstad

arnstad_alskade_fascismFörra året kom Henrik Arnstads bok Älskade fascism : de svartbruna rörelsernas ideologi och historia, enligt förlaget den första moderna redogörelsen över fascismens ursprung och ideologi. I boken redogör Arnstad för den moderna vetenskapens svar på frågan: Vad är fascism? och följer fascismens väg från mellankrigstidens italienska svart­skjortor under Mussolini, via Adolf Hitlers nazister, ungerska pilkorsare och andra brunskjortade organisationer till dagens Sverigedemokrater och Anders Behring Breiviks terrorism. Älskade fascism är uppdelad i ”nio tematiska delar som behandlar fascismens tillkomst, väg till makten, globala spridning och inflytande, förhållandet till andra ideologier och traditionell högerpolitik, rasismen och Förintelsen, kvinnliga fascister och ideologins genusperspektiv samt dagens neofascistiska rörelser”.

I Tidningen VI nr 12 2013 finns en artikel signerad Henrik Arnstad, där han under rubriken Fascismens come back berättar om fascismens återkomst i olika delar av Europa genom neofascistiska och högerpopulistiska partier. Texten avslutas med orden ”Vi har provat fascismens politik en gång redan, vilket resulterade i fasorna 1939-1945. Vi har ett facit. Frågan inför vår egen framtid blir om vi vågar lära oss av historien. För det är alltid lättare sagt än gjort”.

På Världsbokdagen den 23 april möter ni Henrik Arnstad på Varbergs Stadsbibliotek.

Lilla Teatern 18.00. Biljetter à 50:- finns att köpa på Stadsbiblioteket. Välkomna!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för ungdomar, Evenemang för vuxna, Facklitteratur, Författarbesök, Lästips, Varbergs stadsbibliotek och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Världsbokdagen 23/4: Föreläsning om fascismens ideologi, ursprung och comeback med författaren Henrik Arnstad

  1. Ping: Världsbokdagen i Varberg ”om fascismens ideologi” | Älskade fascism

Kommentarsfältet är stängt.