Ord kan krossa betong : berättelsen om Pussy Riot av Masha Gessen

pussyriotI december 2013 frigavs de båda Pussy Riot-medlemmarna Nadezjda (Nadja) Tolokonnikova och Maria Alexina, några månader i förtid. De hade då suttit av större delen av det tvååriga fängelsestraff de dömdes till efter att framfört ett 30 sekunder långt regimkritiskt performance framför ett altare i Kristus Frälsarens katedral i Moskva i februari 2012. Den tredje medlemmen Jekaterina (Kat) Samutsevitj slapp undan med villkorlig dom.

I Masja Gessens bok Ord kan kross betong kan man läsa den fascinerande berättelsen om hur punkbandet och aktivistgruppen Pussy Riot formades, långt innan aktionen i katedralen, och att gruppen till en början bestod av många fler unga kvinnor än de tre ovan nämnda. Man får också följa förberedelserna inför aktionen, själva rättegången och tiden i fängelset. Gessen har intervjuat Tolokonnikova, Alexina och Samutsevitj och deras anhöriga, tagit del av brev och annan dokumentation och även varit närvarande vid de flesta domstolsförhandlingar som nämns i boken.

Pussy Riot anklagades för huliganism och för att ha vanhelgat katedralen och de troende. Själva menar de att aktionen var enbart politisk, riktad mot Putin, ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan och och privat intressen och kan illustreras genom Nadezjda Tolokonnikovas ord i slupläderingen: ”Vi iscensatte vårt politiska punkframträdande därför att det ryska statssystemet är så stelbent, så slutet, så kastbaserat, och dess politik så underordnad smala företagsintressen att det gör ont i oss att behöva andas luften här i landet. Vi står inte ut med det, och det tvingar oss att handla och leva politiskt”.

Ord kan kross betong är spännande och informativ. Gessen har även gett ut en bok om Putin, den heter Mannen utan ansikte. Man kan nog lugnt gissa att det kommer fler böcker av Gessen om situationen i Ryssland, stoff lär knappast saknas.

Lillemor Åkerman

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.