Du vet väl om att du är värdefull av Stefan Lindberg

du_vet_väl_om_at_du_är_värdefull2011 såg ett nytt litterärt pris dagens ljus. Det heter Ole och Ann-Marie Söderströms pris och delas ut vart tredje år. Priset kom till genom en donation till Svenska Akademien, prissumman är 35 000 kronor och skall tilldelas ”en författare av hög litterär förtjänst”.

Första gången priset delades ut gick det till Eva-Marie Liffner som bland annat har skrivit den fantastiska boken Drömmaren och sorgen, som på ett fantasifullt sätt handlar om Tjolöholms slott utanför Kungsbacka.

När priset nyligen delades ut för andra gången gick det till Stefan Lindberg som får priset för sin mycket läsvärda bok Du vet väl om att du är värdefull. Den handlar om 22-åriga Malin och hennes kompisar Madde och Tanya som under några sommarmånader, i en typisk svensk småstad, försöker hitta någon slags riktning i vuxenlivet. Malin bor med sin mamma som är arbetsskadad efter många år på Tvätten och jobbar på ICA. Hon har sedan en tid tillbaka en relation med den betydligt äldre ICA-handlaren Claes Dükler; en medelålderskrisande man som är minst lika vilse i tillvaron som Madde och hennes kompisar och som drömmer om att bryta upp från fru och barn för att tillsammans med Malin påbörja ett nytt liv, långt bort. Men Malin sitter fast, så där som många unga människor gör innan de hittar vägen bort, eller snarare till något. Dükler behöver henne, mamman behöver henne och så också kompisen Mårten med de diffusa diagnoserna och Malin tycks inte riktigt ha den där energin, viljan eller självförtroendet som behövs för att våga ta steget. Men någonstans där inunder finns kraften och jag tvivlar inte en sekund på att Malin en dag lämnar den lilla staden och då troligtvis utan ICA-handlaren vid sin sida. En sååå läsvärd bok, både för språket och för den helt igenom trovärdiga historien.

Lillemor Åkerman

 

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.