Den fallande detektiven av Christoffer Carlsson

denfallandedetektiven-194x300Om några veckor kommer äntligen uppföljaren till Christoffer Carlsson Den osynlige mannen från Salem som av Svenska Deckarakademin utsågs till Bästa svenska kriminalroman 2013. Den nya boken om Leo Junker heter Den fallande detektiven och finns redan nu att läsa på DN.se, ett nytt avsnitt varje dag fram till den 17 augusti.

I Den osynlige mannen från Salem får vi möta den 33-årige polismannen Leo Junker. Vanligtvis arbetar han på polisens avdelning för internutredningar, men är sedan en tid tillbaka avstängd från sitt arbete då han under ett uppdrag på Gotland råkade skjuta en kollega till döds. Junker knaprar sobril och funderar över hur och när han åter kan komma att vara i tjänst. Ett mord på en ung kvinna på ett härbärge i samma hus där Junker bor får honom åter i arbete, men kanske inte riktigt på det vis som han hoppats. Mordet visar sig ha kopplingar till Junkers egen uppväxt i Salem utanför Stockholm. Så lika mycket som en spännande och mörk spänningsroman är första boken om Leo Junker en rätt dyster, men välskriven, uppväxtskildring från en Stockholmsförort under 1990-talet.

Den fallande detektiven börjar också med ett mord, den här gången på en man i 35-årsåldern. Leo Junker är sedan 12 dagar tillbaka i Ormgropen, som våldsroteln för City och Norrmalm kallas, och deltar i utredningsarbetet. Junker är rätt skakig, sobrilen finns fortfarande med, om än på ett nedtrappningsstadium. Han är på långt ifrån klar med bearbetningen av händelserna i förra boken, och så mycket kan jag säga att han har en hel del att bearbeta! De första avsnitten i DN bådar gott. Jag gillar verkligen Christoffer Carlssons böcker, sedan tidigare finns Den enögda kaninen och Fallet Vincent Franke. Carlsson är för övrigt själv kriminolog vilket borgar för stor trovärdighet när det gäller polisarbetet. Till det kan man lägga personskildringar med både djup och svärta.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.