Välfärdsfabriken : om arbetets mening och gränslös kontroll av Kristina Mattsson

mattssonKristina Mattsson, författare och frilansjournalist, är en av flera personer som kommer att delta i den debatt som följer på Teater Hallands Reading den 11 september i Varbergs Teater. Då kommer författaren Bengt Ohlsson nyskrivna text Det trogna biet surrar för den skrumpnade rosen att läsas, en text som berör en av valets viktigaste frågor, arbetslösheten. Reading och debatt är gratis förstås, men föranmälan gäller, antingen direkt till Teater Halland eller till Stadsbiblioteket 0340-88600.

Kristina Mattsson har under senare år skrivit tre viktiga böcker om aktuella samhällsfrågor. I en alldeles ny bok, Välfärdsfabriken : om arbetets mening och gränslös kontroll, tar sig Kristina Mattsson an en het fråga i årets valdebatt, nämligen privatiseringen av skola, vård och omsorg. Hon menar att kontroll och tidsstudier i allt större utsträckning styr arbetet i välfärdssektorn och att unga och utlandsfödda har blivit arbetsmarknadens reservarmé. Mattsson funderar över det systemskifte som skett inom skola, vård och omsorg, över vad privatiseringar får för konsekvenser för dem som arbetar inom välfärdssektorn och inte minst över vem som ska ha kontrollen över det arbete om utförs, politikerna eller de anställda professionerna? Hon ställer också en annan viktig fråga: Vem ska egentligen granska själva granskningssystemet?

2008 kom De papperslösa och de aningslösa, en bok om alla dom som arbetar i Sverige utan personnummer eller arbetstillstånd och om den svarta marknad som blir en konsekvens av migrationspolitiska beslut och vissas efterfrågan på billiga tjänster. Boken belönades med Johan Hansson-priset 2008 för årets mest angelägna fackbok .

2010 kom boken Landet utanför : ett reportage om Sverige bortom storstaden som handlar om avfolkningen av den svenska landsbygden och dess konsekvenser. Enligt Mattsson har urbaniseringen i Sverige nått den punkt där det inte längre finns någon tvekan. Orter kommer att dö ut, även större samhällen och även i södra Sverige.

Lillemor Åkerman

 

Detta inlägg publicerades i Evenemang för ungdomar, Evenemang för vuxna, Facklitteratur, Författarbesök, Lästips, Samhällsfrågor och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.