Brasilien i Göteborg och i Varberg

Brasiliansk-afton-2014Bokmässan är över för den här gången.
97 133 personer besökte mässan som hade Brasilien som tema. Förra onsdagen hade vi vår egen brasilianska temakväll. Ett 30-tal personer kom för att äta tapas och lyssna till bibliotekets brasilianska boktips. Vi tog upp äldre författarförmågor, som Paulo Coelho, Milton Hatoum, Adriana Lisboa, Francisco Azevedo och den mystiska Claire Lispector, men presenterade också några av dem som ses som Brasiliens nu mest intressanta författare som också besökte bokmässan:

de_Fuego_syskone_malaquiasAndrea del Fuego har skrivit Syskonen Malaquias, till vilken hon hämtat inspiration från sin egen familjs historia. Den utspelar sig i början av 1900-talet och handlar om tre syskon, Nico, Julia och Antonio. När deras föräldrar dör i ett åsknedslag skingras syskonen och boken följer deras öden och äventyr under några år. Boken är säger, del Fuego, också en beskrivning av ett lantligt Brasilien som inte längre finns. En fin och sorglig berättelse med magiska inslag.

att-falla-LaubMichel Laubs Att falla är annorlunda berättelse om Förintelsen, skildrad genom tre generationer män – berättaren, hans far och farfar. Farfadern överlevde koncentrationslägren, men efter att ha emigrerat till Brasilien nämnde han aldrig den tiden med ett enda ord. När berättarens far är i tonåren tar farfar sitt liv, vilket fadern ägnar sitt liv åt att rättfärdiga genom att utan avbrott berättar om Förintelsens fasor. När berättarens far insjuknar i alzheimer inser han (berättaren) att han själv nått till vägs ände, inne på sitt tredje äktenskap och smått alkoholiserad som han är… Vad kan han göra för att inte föra vidare pappans och farfaderns trauma till sitt eget eventuella barn? En tät, omvälvande text utan ett enda onödigt ord.

Galera-med-blod-i-skäggetDaniel Galeras bok Med blod i skägget är, till skillnad från Laubs, ordrik och beskrivande. Bokens inledning är bland det starkaste jag läst på länge. Den handlar om en man i medelåldern som flyr till ett mindre samhälle vid havet, Garopaba, för att komma över faderns självmord och flickvännens svek. Han vill också försöka hitta svaret på frågan vad som egentligen hände hans farfar, som sägs ha blivit mördad i Garopaba för länge sedan. Vi får följa honom under något års tid, genom arbete, förälskelser, sökandet efter farfadern och sammandrabbningar med lokalbefolkningen. Galera levde själv i Garobapa i två års tid för att få en fond till sin berättelse. En ordrik, filosofisk bok som bl.a. tar upp frågan om den fria viljan.

Knappt har strålkastarna slocknat i mässhallen innan Bok & Biblioteks ansvariga meddelar att nästa års temaland blir Ungern. Vilka nya författare ska vi då få stifta bekantskap med? Vad ska vi servera? Langos? Gulasch? Det får vi se i september 2015!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Bokmässan, Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.