Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist

HimmelstrandAtt med några få rader beskriva John Ajvide Lindqvists nya bok Himmelstrand är verkligen inte lätt. En rad skulle dock kunna vara: Ajvide Lindqvist har gjort det igen; skapat en egensinnig och otäck skräckberättelse som är svår att både släppa och läsa. Svår att släppa för att man sugs in i den värld där boken utspelar sig; svår att läsa för att den emellanåt är så otäck och blodig att man bör ha starka nerver för att kunna fortsätta.

Två familjer och två par, sammanlagt tio personer, går och lägger sig i sina husvagnar på kvällen, allt är frid och fröjd. I alla fall på ytan. Som i alla familjer och parförhållande, för att inte säga i alla individer, finns det mörkra sidor, trauman och dolda hemligheter av allehanda slag. När de tio vaknar nästa dag är ingenting sig likt. Det finns det ingenting utöver de tio, fyra husvagnar och en hund och en katt. Jo, två saker finns – en alltigenom blå och molnfri himmel och en ”gräsmatta med tre centimeter långa strån som sträcker sig så långt ögat kan nå, i alla riktningar. Det är en tom plats. Det går inte att veta vad som finns bakom horisontlinjen, under jorden, ovanför himlen, men för ögonblicket är det en tom plats. Ingenting. Förutom människor. Och varje människa en värld i sig.”

Det är inte svårt att föreställa sig den förvåning och oro de tio erfar allteftersom de tar in den nya verkligheten. Platsen kommer inte heller att förbli tom så värst länge. Vad eller vem som kommer att ”befolka” platsen överlämnar jag åt läsaren att ta reda på. Lennart & Olof, Donald & Majvor, Peter, Isabelle & Molly och Stefan, Carina & Emil hanterar dock situationen på väldigt olika sätt, beroende på både personlighet och eget bagage. Eller som Ajvide Lindqvist inleder boken: ”På bristen känner man en människa.” Vem eller vilka som får slutordet när Dance while the music still goes on tonar ut, låter jag också vara en hemlighet.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.