Chocken efter fallet av Nathan Filer

chocken_efter_falletNathan Filers debutbok Chocken efter fallet, i översättning av Marianne Öjerskog, är en berättelse om skrivandets helande kraft. I slutet av boken återfinns dessa rader: ”Att skriva om det förflutna är ett sätt att återuppleva det, se det rullas upp på nytt. Vi fäster minnen på pappersark för att vara säkra på att de alltid ska finna kvar. Men den här berättelsen har aldrig varit någon minnessak eller souvenir – den banar väg för att släppa taget”.

Den som håller i pennan i Chocken efter fallet är 19-årige Matthew, inskriven vid ett dagcenter för psykiskt funktionshindrade i Bristol. När han var nio år dog hans tre år äldre bror i en fallolycka, en olycka man anar att Matthew på något sätt var inblandad i. Men det är först i slutet av boken som man får veta på vilket sätt. Simons död påverkar förstås hela familjen och genom Matthews egna ord förstår man att skuldkänslorna över broderns död är en bidragande orsak till den schizofreni han senare insjuknar i. Samtidigt som Matthew förstår att han är sjuk tror han sig ha kontakt med den döde Simon och uppvisar en lång rad symptom som oundvikligen leder fram till ett sammanbrott och tvångsintagning på en psykiatrisk avdelning.

Chocken efter fallet tilldelades 2013 Costa Book Award i kategorierna Book of the year och First novel. Litterär kvalitet vägs in när Costa Book Award delas ut, men en annan aspekt man tar hänsyn till är att böckerna ska vara lättillgängliga för en större publik. Chocken efter fallet är verkligen ett lysande exempel på att det går att kombinera feel good med djupaste allvar och litterär kvalitet. Berättelsen om Matthews väg in i psykisk sjukdom och skildringarna inifrån psykiatrin känns också mycket trovärdiga, vilket säkert till stor del beror på att Nathan Filer har både arbetat och forskat inom den psykiatriska vården i Bristol.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.