Drunkna inte i dina känslor av Maggan Hägglund och Doris Dahlin

drunkna-inte-i-dina-kanslor2Maggan Hägglund  Photo Peter Knutsson (2) I går kväll var det fullt hus när Maggan Hägglund på ett mycket personligt sätt berättade om hur det är att vara en HSP. För er som inte var där kommer här en liten rapport om vad det innebär. HSP, som på engelska står för highly sensitive person är inte en ny bokstavsdiagnos, utan ett personlighetsdrag som innebär att man har sämre förmåga att filtrera såväl känslomässiga som sensoriska sinnesintryck – nervsystemet är helt enkelt känsligare än hos andra människor. Dessutom bearbetas informationen på ett djupare plan vilket suger energi.

Begreppet HSP myntades av den amerikanska psykologen Elaine Aron i mitten av 1990-talet och har under de senaste åren uppmärksammats allt mer även i Sverige. På svenska kallas en highly sensitive person för en överkänslig eller högkänslig person eller ännu mer positivt, en sensitivt begåvad person, som i den första boken på svenska om HSP, Drunkna inte i dina känslor : en överlevnadshandbok för sensitivt begåvade av Maggan Hägglund och Doris Dahlin. Drunkna inte i dina känslor är en överlevnadshandbok för de ca 15-20 procent av Sveriges (världens) befolkning som beräknas ha detta personlighetsdrag, som kan innebära svårt lidande för den drabbade, men som också kan vara till glädje både för den som har det här personlighetsdraget och för personens omgivning om man tar det på rätt sätt. Om man har det här personlighetsdraget så har man ibland även ett introvert drag, men en del, som Maggan Hägglund, har ett extrovert drag.

Anar du att du är en av fem som är högkänslig eller bara vill veta mer, läs Hägglunds och Dahlins bok eller följ Svenska Dagbladets artikelserie, här finns en länk till del 1 i serien. På nätet finns också ett test där man kan se om man har det här personlighetsdraget. Det är ett test som utarbetats av Elaine Aron och baserar sig på empiriska undersökningar. Det kan ge dig en bra känsla för vad högkänslighet innebär. Det kan också underlätta i vardagen om man får mer förståelse för varför man ibland inte reagerar som ”alla andra”.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.