Förtvivlade människor av Paula Fox

Fox1960- och 70-talets New York var nog inte en helt angenäm plats att bo på jämfört med den sprakande metropol det är i dag. Staden var märkt av den ekonomiska nedgång som drabbat hela landet, kriminaliteten var hög och den sociala misären stor. Dessutom tog generationsmotsättningarna fart. Många människor, närmare en miljon, lär ha lämnat New York under de här två årtiondena för att bosätta sig i förorten och annorstädes.

Under den här turbulenta perioden utspelar sig Paula Fox bok Förtvivlade människor. Det är 1969 och det gifta paret Sophie och Otto Bentwood känner sig redan gamla trots att de bara är i 40-årsåldern. De tillhör definitivt inte stadens förlorare. Otto arbetar som jurist och Sophie som översättare av fransk litteratur. De har en vacker lägenhet i en av de finare delarna av Brooklyn och ett sommarhus på Long Island. Trots den materiella välfärden är de dock långt ifrån lyckliga och lider av någon slag odefinierbar oro och vilsenhet, alienation är väl det ord man kommer att tänka på. Som Otto uttrycker det: ”Det finns ingenstans som stämmer med hur jag känner mig.” För Ottos del är en förklaring till detta förvirrade tillstånd att hans kollega nyligen har upplöst partnerskapet i deras gemensamma firma och Sophie går å sin sida och ältar en otrohetsaffär hon hade för några år sedan. Hela situationen skruvas åt ytterligare några varv när Sophie blir biten av en katt som kanske har rabies och när de vid ett besök i den vackra villan möts av ett totalt kaos efter ett inbrott. Som en spegelbild av staden New Yorks sammanbrott tycks både Otto och Sophie rämna inifrån.

Förtvivlade människor skrevs redan 1970 men hade länge en begränsad framgång. I förordet berättar Martin Gelin att boken i slutet av 1990-talet fick en pånyttfödelse då David Foster Wallace och Jonathan Franzen fick till stånd en nyutgåva av den och även av Paula Fox andra romaner. Återupptäckten av Fox böcker bidrog också till en renässans för den realistiska skönlitteraturen i USA. Ingen kan vara mer tacksam för det än jag. Förtvivlade människor är en bok helt i min smak och jag föredrar realism framför modernism.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.