En mörk och förvriden flod av Sharon Bolton

bolton_en_mork_och_forvriden_flod_omslag_inbNyligen kom del fyra i serien om kriminalpolisen Lacey Flint. Den heter En mörk och förvriden flod och det är Themsen det handlar om. Nästa gång jag besöker London kommer jag nog att titta på Themsen med helt nya ögon. Vad döljer sig egentligen under ytan? Jag kommer också försöka följa med på någon av de ”low tide walks” som Creekside Education Trust anordnar i det område som boken utspelar sig, nämligen Deptford Creek, en biflod till Themsen. En gång en viktig del av det kommersiella livet längs Themsen, med båtvarv och lagerlokaler – idag en mer eller mindre bortglömd del av London. Det verkar vara ett fascinerande område; i Boltons tappning också rejält skrämmande!

Efter en dramatisk upplösning i den tredje boken, Odödlig, har Lacey Flint valt att sluta som kriminalare och i stället arbeta som flodpolis. Hon behöver lite lugn och ro efter tre våldsamma uppdrag som alla nästan kostade henne livet. Hennes hem sedan ett par månader tillbaka är en trevlig husbåt i Deptford Creek och hon har så sakteliga börjat installera sig på sin nya arbetsplats. Den nya, behagfulla tillvaron får dock ett snabbt slut när hon en dag, under en simtur i Themsen, hittar ett lik i floden. Det är det första av flera kvinnliga lik som hittas, där en gemensam nämnare är att kvinnorna tillhör folkslaget pashtuner. Som brukligt är i Boltons böcker blir Lacey Flint snabbt indragen i något som även drabbar hennes liv som privatperson.

Det är en ruskig historia. Både i sättet den berättas på, Boltons böcker befinner sig i gränslandet mellan thrillers och skräck, och i det faktum att den i alla fall delvis bygger på verkliga händelser. På det viset skiljer sig En mörk och förvriden flod från de tre första böckerna om Lacey Flint, vilket också gör den snäppet mörkare. Vilket inte vill säga lite för ingen av böckerna om Lacey Flint är något för känsliga personer. Upplösningen bjuder också på överraskningar. Med ca en fjärdedel kvar av boken trodde jag att jag lyckats klura ut vem mördaren är, men icke! Bolton håller oss på halster även när det gäller Flints kärleksliv – kommer kollegan Mark Joesbury någonsin att bli mer än kollega?

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En mörk och förvriden flod av Sharon Bolton

  1. Ping: Små svarta lögner av Sharon Bolton | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.