När kriget kom till Lyckhem av Britt-Marie Mattsson

narkrigetkomtilllyckhem-194x300VCfPBritt-Marie Mattsson har skrivit flera romaner men är mest känd som journalist på Göteborgs-Posten och programledare på TV. Hon har lång erfarenhet som utrikesreporter.

När jag såg titeln på Britt-Marie Mattssons bohuslänska släkthistoria från tiden för första världskriget, När kriget kom till Lyckhem, tyckte jag den lät intressant och bestämde jag mig för att läsa den direkt. Berättelsen tar avstamp under några dramatiska dagar 1916 på en liten kustort i Bohuslän. Författarens blivande farföräldrar Oscar och Frida bor i nytt boningshus, Lyckhem, tillsammans med Fridas gamla mor som är änka. Offer från Skagerrackslaget mellan tyska och engelska flottan med många tusen omkomna några veckor tidigare börjar flyta iland på svenska kusten och tar därmed kriget ända till Lyckhem.

Flera av Fridas syskon har utvandrat till Amerika till sina föräldrars besvikelse och den gamla oroar sig mycket för sina barn och barnbarn där borta. Mattsson låter oss också följa två av bröderna Arvid och Johannes med familjer borta i Gary, Indiana vid Lake Michigan där de sliter i stålindustrin under mycket dåliga arbetsförhållanden. Så småningom tar en av Arvids söner värvning och hamnar i Europa och skyttegravskriget. Som en parantes kan nämnas att staden Gary idag också brottas med allvarliga problem.

Bäst tycker jag att Mattsson lyckas skildra den svenska delen av släkten. Oscar och Fridas långa, ofrivilliga barnlöshet ger Frida låg social status i byn. Den gamlas väntan på amerikabreven som hon när de väl kommer knappt vågar öppna av oro för vilka nyheter de ska innehålla känns också äkta.

Stefan Eklund, Borås tidning, är ganska hård i sin kritik när han skriver för GP. Han menar att Britt-Marie Mattssons roman är mer historielektion än gestaltning, vilket jag kan instämma i. Personerna känns inte riktigt som av kött och blod, men nya insikter om en viss tidsperiod är alltid välkomna tycker jag. Ett exempel är hur de relativt nya svensk-amerikanerna under den här tiden fick vara försiktiga med vilka åsikter de gav uttryck för, vilket säkert påverkade deras brev till hemlandet – mycket fick läsas mellan raderna av mottagaren. Kanske något att ta med i beräkningen vid läsning av gamla brev?

Lisbeth Fävremark

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till När kriget kom till Lyckhem av Britt-Marie Mattsson

  1. Ping: Varberg Calling for Peace! | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.