Romanprisnomineringar 2015: Kafkapaviljongen av Tony Samuelsson

KafkapaviljongenI dag har turen kommit till Malin Ringmann som skriver om den alternativhistoriska Kafkapaviljongen.

Kafkapaviljongen av Tony Samuelsson skulle kunna kallas en fiktiv historisk roman, den behandlar Andra världskriget men utgången av kriget är taget helt ur författarens fantasi. I ett Sverige styrt av nazister lever människorna i skräck för vad som kan hända den som inte passar in. Bokens huvudperson är författaren Sigge Eriksson och honom får man följa växelvis under 40- och 70-tal.

Under 40-talet var Sigge en av dem som kämpade för demokrati och rättvisa, vilket såklart inte var populärt hos maktens män. Han fängslades tillsammans med andra intellektuella motståndsmän i den s.k Kafkapaviljongen på Långholmen, där skulle de brytas ner och sedan skapa Sveriges nya kulturtradition utformad enligt diktaturens alla krav. De som inte anpassade sig blev ofta torterade och ibland dödade, så Sigge fogar sig till slut när han inser att hans enda chans till överlevnad är genom underkastelse. Sigge blir till slut en högt uppsatt person i det nazistiska kulturlivet.

Under 70-talet, som är bokens nutid, lever Sigge ett gott liv i lydstaten Sverige som fått en ganska hög ställning i det stortyska riket Germania, mycket på grund av sin rena folkstam och neutralitet i konflikter. Nu tänker Sigge tillbaka på händelserna under 40-talet, han känner att han svikit sina och medkämparnas ideal och börjar fundera på ett sätt att ta sig ur det liv han har kommit att leva.

Det här är en väldigt bra och välskriven bok samtidigt som den är obehaglig, jag känner människornas ångest så tydligt. Visst är det enkelt att säga hur man tror att man skulle agera i en viss situation, men boken tydliggör människans djupa instinkt att rädda livet på sig själv och sina närstående, ingenting är egentligen självklart. Det handlar om vilka val man gör i livet och om att sedan leva med konsekvenserna av dessa val. Det är en tung och allvarsam bok, men trots det så finns där också en tro på framtiden och på människors vilja att göra gott.

Malin Ringmann

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.