Romanprisnomineringar 2015: Timme noll av Lotta Lundberg

Timme_NollI dag skriver Kerstin Edmundsson om Romanprisnominerade Timme noll av Lotta Lundberg, en bok som tar upp ondskan som kan finnas inom oss alla.

Lotta Lundberg debuterade som författare 1998 och är sedan några år tillbaka verksam i Berlin. Timme noll har hon skrivit till minne av Cordelia Edvardson, journalist, författare och även överlevare från Auschwitz. I boken möter vi tre kvinnor under tre tidsepoker, på tre olika platser. Alla har någon form av beröringspunkt med Cordelia Edvardson.

I Berlin 1945 försöker författaren Hedwig desperat överleva, bland ruiner och fattigdom. Hennes dotter som är halvjudinna har skickats till Theresienstadt. Hedwig intalar sig att hon gjort vad hon kunnat för sin dotter. Samtidigt vet hon att hon vägrat att ta emot hjälp när hennes vänner tidigare försökte hjälpa henne att skicka bort flickan i säkerhet från nazisterna – för vilken mor skickar bort sitt barn? Efter kriget reser hon till ett kloster där en av hennes vänner är nunna, men hon finner snart att klostret inte är den viloplats som hon så naivt hade hoppats på.

Vi möter även den unga Isa i Uppsala under 80-talet. Isa har tvingats gå till en psykoterapeut sedan hon styckat och sargat en av sina dockor. Som läsare förstår man snart att Isas föräldrar är helt uppe i sina karriärer och inte har tid för Isa och hennes behov. Isa försöker finna hopp hos någon och finner det i en radioröst. Denna starka röst som förmedlar en livshållning om att världen är trasig och måste lagas tillhör Cordelia Edvardson. Isa känner att den här kvinnan måste ha varit i underjorden och sett elden – på nära håll.

Nu är det 2005 och vi träffar Ingrid som gett upp sitt arbete som psykoterapeut och sin praktik i Uppsala för att tillsammans med sin sjuke make flytta till Blidö. Han behöver hennes omvårdnad och hon ställer upp med allt vad det innebär. Maken förälskar sig i en annan kvinna och blir helt förändrad. Ingrid känner sig rejält lurad, hon som offrat så mycket. Hur långt ska hennes lojalitet sträcka sig?

Den här boken tar upp livsval som vi alla någon gång ställs inför samt konsekvenserna av de val vi gör och vårt ansvar för det. Författaren beskriver också ondskan, inte bara den som drabbar oskyldiga människor utifrån av mörka krafter, utan också den som kan uppträda hos var och en när man hamnar i situationer där man måste välja och kanske för att rädda sig själv tar den enklaste vägen.

Kerstin Edmundsson

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.