Hela Halland läser: Den enögda kaninen – glesbygd noir?

give_us_a_kiss2Årets Hela Halland läser-bok Den enögda kaninen av Christoffer Carlsson kallas av förlaget en glesbygd noir. Det är en försvenskning av det engelska uttrycket country noir, en gång myntat av den amerikanske författaren Daniel Woodrell genom boken Give us a kiss: a country noir från 1996. I senare upplagor finns undertiteln inte längre med. Woodrell lär vara trött på att förknippas med uttrycket och på något sätt vara den som ska bestämma genrens innehåll.

 

En-helvetes-vinter1Likväl lever termen country noir kvar och är en genre som ofta befinner sig i gränslandet mellan deckare och skönlitteratur. Den sägs dra sig allt mer mot det skönlitterära hållet, men kan trots det kallas kriminallitteratur då kriminalitet är en viktig ingrediens, likaså våldet som föregår eller följer i kriminalitetens spår. Det är dystra, mörka berättelser som utspelar sig i miljöer där det finns föga hopp om ett bättre liv, om det ens någonsin har funnits. Människorna som skildras befinner sig i samhällets utkant, familjen och/eller grupptillhörigheten är viktig, droger och alkohol är ymnigt förekommande. Woodrells country noir utspelar sig ofta i hans egna hemtrakter, The Ozarks vid gränsen mellan Missouri och Arkansas. Som t.ex. i den mycket mörka glesbygdsskildringen En helvetes vinter, även fantastiskt fint filmatiserad i Winter’s bone med superba Jennifer Lawrence i rollen som Ree Dolly. Om man vill få ett koncentrat av country noir som genre är det bara att stoppa den filmen i spelaren.

den_enogda_kaninen1Svensk glesbygd noir utspelar sig som sig bör i mindre tätbefolkade delar av Sverige. Gärna Norrland, som t.ex. i Ola Nilsson trilogi Hundarna, Änglarna och Kärleken gömmer minnet och i Ida Lindes Norrut åker man för att dö. Andra exempel skulle kunna vara Tomas Bannerheds Korparna (Småland) och Pär Östlings Vi faller (Hälsingland). Den enögda kaninen utspelar sig förstås i halländsk glesbygd; inte så långt från stan’, i det här fallet Halmstad men likväl i en (litterär) avfolkningsbygd utan större framtidsutsikter. Kriminaliteten finns där, våldet likaså. Grupptillhörigheten är viktig och droger finns där gott om. Så nog är det en glesbygd noir vi har att göra med i årets Hela Halland läser! Författaren Christoffer Carlsson har också Daniel Woodrell som en av sina litterära förebilder. Det ska bli spännande med diskussionerna kring Den enögda kaninen och Christoffer Carlssons framträdanden runt om i Halland. För Varbergs del den 19 mars på Kulturhuset Komedianten. Gratis biljetter finns att hämta/reservera på Stadsbiblioteket, 0340-88600. Vill du diskutera boken tillsammans med andra kan du kontakta undertecknad på lillemor.akerman@varberg.se.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.