Romanprisnomineringar 2015: Twist av Klas Östergren

9789127140110_1Det är med viss bävan jag tar mig an att skriva om Klas Östergren och hans Twist. Det är hans tredje nominering till Sveriges radios romanpris och de verkar komma i intervaller om tio år, ”Under i september” 1995, ”Gangsters” 2006 och nu 2015 med Twist. Det återstår att se eller snarare höra om det blir tredje gången gillt?

Klas Östergren är född 1955 och uppvuxen i en arbetarfamilj i Stockholm. Debuterade som tjugoåring 1975 och slog igenom stort 1980 med Gentlemen som filmats nu nästan trettiofem år senare samtidigt som Klas tagit plats på stol nummer elva i Svenska akademien.

Twist inleds med ett minnestal över en alltför tidigt död kvinna. Hennes betydligt äldre make har samlat släkt och vänner till en minnesstund. Ett känslomässigt tal fyllt av vrede snarare än sorg avslutas med att maken byter spår och tillkännager sin intention att skapa ett ”safe house” som en tillflykt för misshandlade kvinnor. Han har konkreta planer och en minnesfond ska upprättas i hustrun Anne-Maries namn.

Anne-Marie, ja för vissa heter hon så, för maken Gunnar Thorsell och för fadern Sigge Backlund. Men kärt barn har många namn och vissa på plats berättar om Anna; vissa Annie och för berättaren kommer hon alltid förbli Ami.

Romanbygget innehåller flera delberättelser. Där finns romanens jag, pjäsförfattaren, som reser till Karlskrona för att släktforska och passar på att besöka en f.d. arbetskamrat, Tommy, revolutionären från verkstadsgolvet. Tommy har också som det visar sig bytt spår. Han har hamnat i byggbranschen och anammat en mer praktisk inställning till marknadsekonomin.

Stor del av romanen ägnas åt Ami och berättarens relation. Det är kärlek från första ögonkastet åtminstone från tonårspojkens sida. En förlupen liten båt och en miljonärsbrygga spelar in för att första ögonkastet ska komma till stånd och ett hemligt möte som egentligen aldrig existerar likaså. Invecklat? Enligt författaren finns allt med de första sju sidorna. Men det förstår man först när man läst de följande 370. Och jag lovar att det är det värt!

Förutom en elegant intrig får läsaren många finurliga episoder på köpet. Vid ett hotellbesök missar pjäsförfattaren ett ”pennpris” vid ifyllandet av incheckningsformuläret. Priset går till en snabbtänkt affärsman. Plats för egna tolkningar?

Visst är Twist en passande titel. Här återges en av Östergrens definitioner på ”twist”: ”den mogna och återhållna där man bara släckte en cigarett med tån och drog en handduk bakom ryggen och den mer vilda, där folk klängde och slingrade sig och böjde sig över varandra en framlänges och en baklänges”.

Lisbeth Fävremark

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.