Var och varannan onsdag 11 mars: Bo-Göran Bodin om boken Saudivapen och ”Saudiaffären”.

saudivapenVCfPDen 11 mars får vi besök av radiojournalisten Bo-Göran Bodin (ersätter tidigare aviserade Daniel Öhman) som tillsammans med Daniel Öhman skrivit boken Saudivapen : hycklande politiker, ljugande tjänstemän och hemliga spioner : en politisk thriller om svensk vapenhandel. 

I boken skildrar Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin den s.k. Saudiaffären, det kontroversiella samarbetet mellan FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut och Saudiarabien i syfte att tillsammans bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Så här presenterar förlaget boken: ”Projekt Simoom var namnet på det hemliga samarbete som innebar att Sverige skulle bygga en vapenfabrik i den brännande saudiarabiska öknen. Det känsliga upplägget hade omsorgsfullt dolts med hjälp av kodnamn, bulvanföretag och stora sedelbuntar från den militära spionorganisationen KSI. Men när Sveriges Radio under några veckor i mars 2012 avslöjade projektet förändrades allt. Fabriksbygget i Saudiarabien stoppades och försvarsministern avgick”.

Boken, nominerad till det fina journalistpriset Guldspaden 2015, är en rejält spännande bladvändare och vapensamarbetet med Saudiarabien är ett högaktuellt ämne även i dessa dagar. Senast i maj måste regeringen bestämma om man ska avbryta det militära samarbetet med diktaturen Saudiarabien eller omförhandla samarbetsavtalet. Med Bodins föreläsning får ni en gedigen bakgrund till det militära samarbetsavtalet som slöts redan 2005.

Kulturhuset Komedianten, Lilla Teatern 18.30. Biljetter à 50:- säljs på Varbergs stadsbibliotek, eller bokas på 0340-88 600.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.