Still Alice av Lisa Genova

MV5BMjIzNzAxNjY1Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwMDg4ODQxMzE@__V1_SX640_SY720_Lisa Genova är en amerikansk bestsellerförfattare och därtill professor i neuropsykologi. Hon har forskat om molekylär depression, Parkinson, drogberoende och minnesförlust, är engagerad i flera organisationer kring demenssjukdomar och är krönikör för den amerikanska organisationen Alzheimer’s Association. Även i sina böcker berör hon ämnen inom neurpsykologi. Två av dem finns på svenska, Fortfarande Alice och Sarahs andra halva.

Fortfarande Alice kommer snart gå upp på de svenska biograferna under den engelska titeln Still Alice. Jag såg filmen i London häromveckan. Det är en fantastiskt gripande film om Alice Howland, en femtioårig kvinnlig, mycket framgångsrik lingvistikprofessor vid Harvarduniversitetet i Boston. Även på det privata planet har livet fallit väl ut för Alice. Hon är lyckligt gift, mannen är också framgångrik och de har tre vuxna barn. De bor i en fantastisk lägenhet och har ett sådant där underbart hus vid havet som de bara har i USA. Men sedan kommer smolket i bägaren… Alice drabbas av en tidig, ärftlig form av Alzheimers och Still Alice handlar om hur Alices mentala tillstånd förändras, liksom hennes relationer till maken och de tre barnen, i synnerhet familjens svarta får, den yngsta dottern.

Det skulle ha kunnat bli en alltför sentimental historia, men tack var fina skådespelarinsatser – i synnerhet Julianne Moore i rollen som är Alice är fantastisk, blir det en mycket sevärd film om att förlora sig själv och grymt nog som i Alices fall, vara osedvanligt medveten om vad som väntar.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.