Var och varannan onsdag 18 mars: Arkan Asaad

Arkan AsaadVCfPDen 18 mars kommer Arkan Asaad till Varbergs bibliotek för ett författarbesök. Asaad är född 1980 i Kirkuk, den kurdiska delen av norra Irak. Han kom till Sverige som tre-åring tillsammans med sin familj och växte upp i Eskilstuna.

2011 debuterade han med den självbiografiska romanen Stjärnlösa nätter: en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv, för vilken han fick ta emot Stiftelsen Teskedsordens bokpris 2011 med motiveringen: 
”Ett starkt vittnesmål om kollisionen mellan en far och son och mellan västerlandets tro på individualitet och mellanösterns starka familjetradition. Men också en berättelse om en ung mans dröm att välja sin hustru av kärlek – en frihetsdröm som nästan kostar honom livet”. Boken har även blivit pjäs och kan just nu ses på Boulevardteatern i Stockholm.

Det är en gripande roman om hur huvudpersonen Amàr blir bortgift med sin kusin och är intressant då den visar att det inte bara är kvinnor som drabbas av hedersrelaterat våld och förtryck. Jag har både läst och lyssnat till Stjärnlösa nätter som ljudbok, där Asaad själv läser. När det gäller just den här boken tycker jag bättre om den inlästa versionen. Boken är skriven på enkel svenska som kommer bättre till sin rätt i Asaads egen uppläsning. Den gör det lätt att ta till sig att denna berättelse bygger på en ung mans självupplevda erfarenheter. Förra året kom uppföljaren Blod rödare än rött : en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning, där man får huvudpersonen Amàrs fars uppväxt och flykt från Irak.

Den 18 mars träffas vi 16.30 på Stadsbiblioteket för att diskutera Stjärnlösa nätter. Föranmälan till lillemor.akerman@varberg.se
18.30 möter ni Arkan Asaad i Lilla Teatern. Entré 50:-. Biljetter finns att köpa på Stadsbiblioteket eller boka på 0340-88600

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Författarbesök och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.