De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg

Widget-Gender-Heart-192x145-webb-klar-Den 9 maj är det vernissage för Varbergs Konsthalls nya utställning Gender Heart, en samlingsutställning som sätter fokus på frågor om maktstrukturer och vad som formar kvinnors och mäns sociala beteende.

I utställningen deltar bl.a. Jill Peters, vars fotografiserie kallas Sworn Virgins of Albania (Albaniens edsvurna jungfrur). Dessa kvinnor, som i Albanien kallas för burnesha, har av sociokulturella skäl svurit på att förbli jungfrur och leva som män.

KabulI Afghanistan, ett av världens mest könssegregerade länder, förekommer samma kulturella fenomen. Här handlar det om flickor som av sina föräldrar kläs som och behandlas som pojkar. Dessa flickor kallas bacha posh (”utklädd till pojke” på språket dari). Den svenska journalisten Jenny Nordberg skrev 2010 en artikel om bacha posh i New York Times och har nu fem år senare kommit ut med en bok som heter De förklädda flickorna i Kabul.

Nordberg har på nära håll följt ett flertal familjer i Kabul och genom intervjuer skapat sig en djupare bild av varför flickor kläs ut till pojkar och vad det innebär för dessa flickor. Skälen till att döttrar görs om till söner är flera. Dels handlar det om press från samhället, en familj utan söner utpekas som svag och sårbar. Det kan också handla om vidskepelse. Om en kvinna bara har fått döttrar tror man att nästa barn ska bli en pojke om den sist födda flickan blir en bacha posh. Det finns också ekonomiska skäl. Då flickor inte får röra sig utanför hemmet kan hon genom att bli en bacha posh arbeta utanför hemmet och bidra till familjens försörjning. Det finns också föräldrar som vill ge sina döttrar en större frihet i det hårt segregerade samhället – helt enkelt ge dottern en möjlighet att leka utanför hemmet, sporta och gå i skolan. På det viset kan fenomenet bacha posh ses både som en eftergift till det patriarkala samhället och ett slags motstånd. Det riktigt svåra för många bacha posh är den dag de förväntas återgå till att vara flickor, oftast sker detta när flickorna kommer in i puberteten och blir giftasvuxna. Att gifta sig och föda barn, helst söner då förstås, är nämligen den viktigaste uppgiften för många av dagens unga kvinnor i Afghanistan.

Man kan, om man vill, välja att förundras och förfasa sig över denna afghanska tradition. Man kan också välja att vända blicken mot vårt eget västerländska samhälle och försöka se hur könsegregering och patriarkat finns och påverkar kvinnor och män även hos oss. Ett utmärkt verktyg är då Rebecca Solnits bok Män förklarar saker för mig.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.