An ordinary boy av Ciprian Gorga och Kristin Helgesson

an_ordinary_boyAn Ordinary Boy handlar om Andrès, född som tjej men som efter många års vånda bestämmer sig för att byta kön eller genomgå en könskorrigering som det numera kallas. Men vägen dit var lång. Redan som femåring började Andrès drömma om att vara som sin bror, men det var först i 16-årsåldern som han började våga tänka tanken fullt ut. På Andrès beslut att byta kön följde flera år av oro och vånda. Fanns det mod som behövdes? Vad skulle föräldrar, vänner och bekanta säga? Hur går det egentligen till? Det blev ett oändligt antal telefonsamtal och möten med psykologer, socionomer och läkare. Andrès fick gå igenom intelligensutredningar, ta hormonsprutor regelbundet, träffa en logoped och inte minst genomgå ett antal kirurgiska ingrepp innan han fyra år senare var framme vid sitt mål.

An ordinary boy är den första svenska dokumentärboken som följer en transsexuell person genom den långa och påfrestande process som en könskorrigering innebär. Ciprian Gorga har tagit fotografierna och Kristin Helgesson Svenske står för texterna. Bilderna kan även ses på Ciprian Gorgas hemsida. Det är verkligen gripande att följa Andrès väg från kvinna till man, till sitt rätta jag. Det är också en viktig bok som i ord och bild berättar hur en könskorrigering går till. Mer information om transsexualism finns att hämta på patientföreningen Benjamins hemsida.

Pride loggaNi har väl inte missat Varbergs första Pridefestival? Den kommer att gå av stapeln i Societetsparken den 27 juli från klockan 12.00. På Pride Varbergs Facebooksida kan man följa förarbetet och även allt eftersom få mer information om festivalens innehåll.

 

 

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.