Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler

ViArAllaHeltUtomOss-Plano-Copyright-SannaSporrongDet har varit en fin bokvår, men böcker som Efter ekot, De osynliga, Atomer och Och runt mig faller världen. Nu har jag hittat ytterligare en pärla, Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler. Det är en smart och rolig bok, men också ganska sorglig och tankeväckande. Boken har vunnit flera litterära priser och nominerades till The Man Booker Prize 2014. Vi är alla helt utom oss är verkligen en bok jag kan rekommendera – dock utan att avslöja allt för mycket av bokens säregna innehåll.

Bokens berättare, Rosemary Cook, föddes i mitten av 1970-talet och växte upp i den amerikanska delstaten Indiana, tillsammans med sina föräldrar, brodern Lowell och den lite speciella systern Fern. Som barn var Rosemary en riktig pratkvarn, så till den milda grad att hennes föräldrar bad henne att bara berätta en av tre saker som hon hade på tungan och dessutom alltid börja i mitten. Så är det också där Rosemary tar sitt avstamp när hon för oss läsare börjar berätta sitt livs historia, vilket är när hon 22 år gammal hankar sig fram genom sitt femte år på University of California. Rosemary rör sig fram och tillbaka i tiden och närmar sig så småningom slutet på 70-talet. Då, när Rosemary är i femårsåldern, händer något, oklart vad, som resulterar i att Fern försvinner från familjen och Rosemary får aldrig veta vart. Några år senare försvinner även Lowell. Kvar finns Rosemary och två icke-fungerande föräldrar. Långt upp i vuxen ålder är Rosemary fortfarande djupt märkt av familjens trauma och lider av samvetskval över att vara den som (kanske) bär skulden till både Ferns och Lowells försvinnande. Rosemarys berättelse blir ett försök att våga närma sig någon slags sanning.

Vi är alla helt utom oss är en gripande berättelse, utgiven på det ganska nystartade förlaget Lavender Lit som ”ger ut böcker som blir din bästa vän för en stund. Sådana där böcker som letar sig in i hjärtat och stannar kvar där, långt efter att sista sidan har lästs.” – en formulering som i vanliga fall skulle få mig att bli lite skeptisk, men den här boken, den både letar sig in och stannar kvar i inom mig.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler

  1. Ping: I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.