Sju dagar kvar att leva : en berättelse om brott och dödsstraff av Carina Bergfeldt

sju_dagarSommaren 2013 tillbringade journalisten Carina Bergfeldt sju dagar på death row i det ökända special­fängelset Allan B Polunsky Unit i Texas. Death row är den specialavdelning där dödsdömda fångar förvaras, i många fall under lång tid, i ovisshet om huruvida det är döden som väntar eller inte. Vissa fångar benådas så sent som timmarna innan en avrättningsdom ska verkställas. Under de sju dagarna intervjuade Bergfeldt bl.a. den dödsdömde Vaughn Ross som då suttit på death row i 10 år, nio månader och tio dagar, efter att ha dömts till döden för ett dubbelmord – en dom han bestred in i det sista. Den 18 juli 2013 avrättade Ross med en giftinjektion. Bergfeldts samtal med de dödsdömda publicerades i Aftonbladet under vinjetten ”En vecka med döden”.

Nu har Bergfeldt gjort ett uppföljande reportage i boken Sju dagar kvar att leva – en berättelse om brott och dödstraff. Och vilken bok! Under två dagar ägnade jag varje ledig stund åt att läsa den, det gick helt enkelt inte att sluta läsa. Här återvänder Bergfeldt till sitt samtal med Vaughn Ross och redogör för de mord han dömdes till döden för, men hon breddar perspektiven genom att återge intervjuer med andra personer som på olika sätt påverkats av dödsstraff i staten Texas – bl.a. en fängelsepastor, en fängelsedirektör som lett 89 personer till döden, en kvinna som gift sig med en dödsdömd, en familj som vill ha hämnd och en polis. Boken är oerhört engagerande och välskriven. Jag kommer bli mycket förvånad om Bergfeldt inte får någon slags journalistpris för Sju dagar kvar att leva.

Nästan var fjärde svensk vill återinföra dödsstraff för de allvarligaste brotten, enligt en undersökning som Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier gjort. Carina Bergfeldt tar inte ställning för eller emot dödsstraff men boken talar för sig själv. Efter att ha läst den har jag svårt att tro att det finns någon som har något att vinna på att samhället tillåts mörda sina invånare – inte ens de som tror på hämnd.

Lillemor Åkerman

 

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.