Besked från Berlin av Otto de Kat

nesser_berlinOm några veckor kommer Nessers nya, av många efterlängtade bok, Elva dagar i Berlin. Det är den tredje delen i Nessers storstadstrilogi; de bägge inledande är Maskarna på Carmine Street och Himmel över London. Nesser är inte ensam om att låta handlingen ta plats i Berlin. Tidigare i år kom Astrid Seebergers Nästa år i Berlin, Anna Frödings En värld att vinna och Mina 500 bästa vänner av Johanna Adorján, en samling noveller där handlingen utspelar sig i ett nutida Berlin. Till dessa kan läggas nyutgåvor av Falladas klassiker Ensam i Berlin och Hur ska det gå för Pinnebergs? Antalet nyutkomna reseguider över Berlin de senaste två åren vittnar också om ett ökat intresse för Berlin.

BESKED~1Ytterligare en bok där handlingen delvis är förlagd till denna stad är Otto de Kats Besked från Berlin. Det är, som undertiteln säger, en roman om kärlek och krig. Kriget är Andra Världskriget och året 1941. Emma, bördig från Nederländerna, är gift med tysken Otto Bielenberg som arbetar på utrikesdepartementet i Berlin. Genom sin man får Emma veta att Tyskland planerar att invadera Sovjetunionen den 22 juni. När Emmas far Oscar Verschuur, nederländsk diplomat bosatt i Schweiz, i samma veva besöker Berlin passar Emma på att berätta om Operation Barbarossa för honom, i förhoppning om att han genom sina diplomatiska kontakter ska varsko ryssarna och förhindra det stundade blodbadet.  För Oscars del blir det förstås ett moraliskt dilemma. Ska han varna ryssarna och därmed riskera att tyskarna får veta varifrån informationen kommer? Eller ska han hålla tyst och på så sätt skydda Emma? Parallellt med denna samvetshistoria finns det som sagt även plats för kärlek, om än med förhinder. På tur i de schweiziska alperna faller Oscar för en vacker holländska. Hans fru Kate å andra sidan får känslor för en krigsskadad soldat på det sjukhus i London där hon arbetar som volontär.

Det är en förhållandevis tunn bok, bara 202 sidor. Språket är stramt och ganska ålderdomligt. Det är sällan jag behöver använda en ordbok när jag läser böcker på svenska men ordet redobogen är ett exempel på ord som jag måste slå upp. Handlingen, som delvis kanske inte är helt trovärdig, är förtätad och vibrerar av återhållna känslor. Som helhet är det en roman jag kan rekommendera till er som t.ex. gillar Ian McEwan.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.