En bön för de stulna av Jennifer Clement

en_bön_för_de_stulnaRadioföljetongen i P1 sänder med början i går En bön för de stulna av Jennifer Clement. Läser gör Hanna Schmitz och hon gör det väldigt bra. Redan nu finns det möjlighet att ladda ner alla de 18 avsnitten, om man inte kan bärga sig. Och det är svårt! Jag hann bara med att två avsnitt på väg till jobbet i dag; ser redan fram emot hemresan då jag hinner med två till.

Boken utspelar sig i delstaten Guerrero i Södra Mexiko. Huvudpersonen Ladydi Garcia Martínez bor där tillsammans med sin mamma. Pappan har gett sig av till USA för att tjäna pengar. Dit eller till turiststaden Acapulco åker för övrigt alla män och unga pojkar i trakten. I bästa fall skickar de hem pengar, vanligast är dock att de försvinner för gott. Kvar finns kvinnorna och deras döttrar. Men även flickor och unga kvinnor försvinner. Dock inte frivilligt, utan de förs bort av knarkhandlare med rakat huvud och automatgevär, som dyker upp så fort ryktet går om att det någonstans finns en vacker flicka. Ingen har någonsin kommit tillbaka, ingen utom grannflickan och Ladydis kompis Paula, som mamman på nytt fick ta hand om som ett spädbarn.

Så mammornas största uppgift blir att skydda flickorna. De kläs ut till pojkar så länge det går, sedan förfular mammorna sina döttrar genom att smutsa ner dem med kol och slå ut deras tänder och de gräver hål i marken som flickorna kan gömma sig i när stadsjeeparna med tonade rutor närmar sig…

Den här berättelsen får mig att tänka på boken De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg och förstås på rapporterna om alla flickor som rövas bort av Boko Haram i Nigeria. Än mer sorgligt blir det när man läser att Jennifer Clements inspirerats av verkliga händelser. Under många år intervjuade hon en rad mexikanska kvinnor; fruar till kartellmedlemmar, kvinnliga fångar och gömda kvinnor med skyddad identitet för att ta reda på hur kvinnor påverkas av det narkotikarelaterade våldet i Mexiko.

Så läs eller lyssna! En bön för de stulna är inte bara läs- eller lyssningsvärd, den är också mycket viktig!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.