Store bror av Lionel Shriver

store_bror_ShriverVar går gränsen för hur stort ansvar man ska ta för en närstående som missbrukar, må det vara alkohol, droger, sex eller mat? Hur mycket ska man offra av sitt eget liv för den andres skull? Går det överhuvudtaget att få någon annan att sluta missbruka?

Dessa frågor närmar sig Lionel Shriver skickligt i sin senaste bok, Store bror. Fyrtioåriga egenföretagaren Pandora lever sedan sju år tillbaka tillsammans med sin man, hälsofreaket och ”näringsnazisten” Fletcher och hans två barn. Trots stora olikheter trivs paret ihop och Pandora kommer bra överens med barnen Tanner och Cody. En dag får hon ett samtal som kommer att förändra livet i grunden för hela familjen. Det är en god vän till Pandoras bror Edison som ringer. Edison mår inte bra och har dessutom blivit hemlös, kan Pandora tänka sig att hjälpa sin bror? Så får det bli, även om Fletcher ställer sig mycket avvaktande till att få en något excentrisk jazzpianist som inneboende. Pandora åker för att hämta sin bror på flygplatsen – och får en chock. Det har gått fyra år sedan de sågs senast och Pandora känner först inte igen sin egen bror. Han väger säkert närmare 150 kilo och sitter i rullstol och av utseendet och lukten att döma har Edison nått någon slags botten.

Edison flyttar hem till familjen och konflikter uppstår ganska omgående. Framför allt skär det sig mellan Fletcher och Edison. Efter ett tag bestämmer sig Pandora för att flytta med Edison till en lägenhet och helt fokusera på hans, och även sin egen viktminskning. Vi får följa deras kamp, där Pandora, förutom att lämna sin familj, tar ett stor ansvar för att Edison ska följa den hårda diet hon menar att han måste hålla sig till för att nå målet, 74 kilo inom ett år.

Hur det går ska jag inte avslöja. Men det är intressant roman om vårt förhållande till mat i den rika delen av världen och ett gripande porträtt av syskonkärlek och det svåra i att rädda någon som inte riktigt har den vilja som måste till för att bryta ett långvarigt missbruk. Ett rejält överraskande, men i mina ögon inte helt lyckat slut, bjuds man också på som läsare.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.