Ungern, Island och yttrandefriheten – Bokmässan 2015. Del 1.

den-vita-kungenNästa vecka drar årets Bokmässa i Göteborg igång! Temat i år är Ungern, Island och yttrandefriheten. Naturligtvis bjuder vi på boktips från dessa två länder. Först ut är Fredrika Sjöberg med en bok av en ungersk författare.

György Dragomán föddes 1973 i Transsylvanien, men flyttade vid femton års ålder till Ungern. Han är journalist, filmkritiker och översättare. Hans prisbelönta genombrottsroman Den vita kungen har belönats med flera priser och hyllats internationellt. Romanen är delvis baserad på hans uppväxt i 80-talets Rumänien under Ceausescus diktatur.

När Dsjata 11 år kommer hem från skolan en dag ser han hur hans pappa förs bort av några män i en grå skåpbil. Männen kallar sig pappas kollegor och säger att pappa bara ska iväg på ett jobb och kommer snart vara hemma igen. Dsjata tänker sig att pappa har åkt till ett forskningsinstitut vid havet på ett specialuppdrag. Men snart uppdagas sanningen; kollegorna var män från säkerhetstjänsten som har fört pappa till ett arbetsläger vid Donaukanalen för att han har undertecknat en protestlista.

Pojken saknar sin pappa enormt och han och mamman får det svårt att försörja och försvara sig i det råa samhället. Hoten om stryk är dagliga och ingen går säker. En dag spelar exempelvis killarna fotboll när två arbetare tvingar dem att istället gräva diken. Vägrar de kommer de att få stryk och bli rapporterade till arbetarnas chef, och då kommer deras föräldrar bli skickade till arbetsläger. Det är bara att lägga undan bollen och börja gräva.

Läsaren får ta del av skräckväldet i ett totalitärt kommunistsamhälle utifrån ett barns perspektiv. Men även uppleva saknaden och kärleken inom familjen. En stark och fängslande roman.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.