Ungern, Island och yttrandefriheten – Bokmässan 2015. Del 2.

magdaI veckan drar årets Bokmässa i Göteborg igång! Temat i år är Ungern, Island och yttrandefriheten. Naturligtvis bjuder vi på boktips från dessa två länder!

Magda Szabó är en av Ungerns mest välrenommerade författare. Hon föddes 1917 i Ungerns andra största stad, Debrecen, och gick ur tiden 2007. Szabó var utbildad lärare i ungerska och latin och arbetade mellan 1945 till 1949 på ministeriet för religion och utbildning. Därutöver skrev hon poesi, essäer och reseskildringar. Hon förlorade sitt jobb när kommunisterna tog över 1949, orsaken var att hon inte tillhörde ”rätt” klass och hennes böcker förbjöds. I stället fick hon arbeta på en lågstadiskola och skriva för byrålådan.

Hennes första roman, Familjefresken, kom ut 1958 och blev en omedelbar succé. Därefter skrev hon en lång rad romaner, ofta med en starka kvinnliga huvudkaraktärer vilket sägs vara ovanligt för ungerska romaner. Familjefresken handlar om Annuska, prästens yngsta dotter, som lämnar familjen och byn, mot pappa prästens vilja, för att bli konstnär. Hon är borta i 9 år och återvänder till byn först när det är dags för moderns begravning. Annuska hade aldrig någon relation med modern, hon fick en fick en förlossninsgpsykos när Annuska föddes; i stället var det storasyter Janka som fick ta hand om hennes uppfostran. I boken förekommer ett myller av människor och den utspelar sig under en enda dag. Genom inre monologer lär vi känna alla dessa människor, deras relationer till varandra och deras inbördes konflikter.

I Se men inte röra möter vi en västerländsk diplomat, Roland, som under sin stationering i Ungern inleder en relation med en ungersk kvinna, Anna. Roland har förlorat sin fru i en bilolycka och Anna blir något slags substitut. Detta faktum och deras olikheter vad gäller ursprung, kultur, samhällsklass mm gör deras relation dömd att misslyckas.

Lindarna utspelar i Budapest i ett villakvarter som heter Lindarna. Där vi får följa tre grannfamiljer, från 1930-talet fram till slutet av 1960-talet, genom lek, vänskap och kärlek. Men på det följer bistra tider – krig, förföljelser, död och angiveri. En av familjer förintas och hos dem som överlever finns en stark längtan tillbaka till åren som de minns som så ljuva.

Szabós styrka säga vara hur hon ger sina karaktärer liv och hennes förmåga att skildra konflikter inom medelklassfamiljer och livet i små lantliga samhällen. Familjefresken, Se men inte röra och Lindarna är gripande läsupplevelser och jag kan verkligen rekommendera Szabós författarskap. Extra glad är jag över att hennes böcker finns kvar i vår samling. Böckernas utsida må vara mindre lockande jämfört med dagens bokomslag, men innehållet håller verkligen hög litterär kvalité.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.