Ungern och yttrandefriheten – Bokmässan 2015. Del 4.

I morgon inleds bokmässan i Göteborg som ju faktiskt heter Bok & Bibliotek. Under mässans fyra dagar är det inte bara författare och litteratur som lyfts fram, utan även biblioteken och dess verksamheter kommer att flitigt debatteras . Bland mycket annat!

Bokmässans ledning har under veckan som gått fått tagit emot en del kritik för att ha valt Ungern som temaland (tillsammans med Island), se debattartikel i GP här. Författarna till artikeln skriver: ”Vi vill att bokmässan öppet tar ställning för de mänskliga rättigheterna och för kulturutbyten. Man måste kunna tala om ”det bördiga landskapet med gamla vingårdar kring Balatonsjön” och flyktinglägren vid gränsen mot Serbien på samma gång. Bokmässan måste, med tanke på vad som skett den senaste tiden, ta ställning och adressera dessa frågor”. Bokmässans ledning svarar här att Bokmässan inte backar för att ha Ungern som tema och att man kommer att ta upp flyktingfrågan parallellt med den ungerska litteraturen. Bara framtiden kan utvisa hur det blir i praktiken…

I kväll skulle vi egentligen haft vår traditionsenliga evenemang En afton inför bokmässan (för tredje året i rad). Tyvärr har vi fått ställa in på grund av få sålda biljetter. Vi skulle ha presenterat ett antal ungerska och isländska författare (tipsen finns istället här på bloggen) men också tipsat om böcker som berör de senaste årens utveckling i Ungern och fått ögonblicksbilder genom en kollega med kopplingar till Ungern.

tystnadens-triumfeuropas-skam-rasister-pa-frammarsch_pocketde-hatade-om-radikalhogerns-maltavlor_haftadVi kan rekommendera tre böcker till alla er som vill veta mer om bakgrunden till de senaste veckornas dramatiska händelser vid den ungerskan gränsen. Den kanske mest aktuella är Tystnadens triumf från 2014 av Gabriel Byström, enligt en kritiker är ”omistlig läsning för den som vill förstå dagens Ungern och Europa”. Intressanta för dem som vill veta mer om Ungern ”bortom litteraturen” är också Europas skam – rasister på frammarsch (2011) av Lisa Bjurwald och De hatade: om radikalhögerns måltavlor (2012) av Magnus Linton. Dessa båda böcker berör dock inte enbart utvecklingen i  Ungern.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.