Ungern, Island och yttrandefriheten – Bokmässan 2015. Del 5.

sjonBokmässan är över för den här gången. Men det hindrar inte att vi bjuder på ännu ett tips från ett av temaländerna. Tipsar gör Fredrika Sjöberg.

Sjón är lite drygt 50 år och kan ses som en mångkonstnär. Parallellt med sitt författarskap har han medverkat i olika slags konst-och musikevenemang. Han har till exempel skrivit musik till den isländska sångerskan Björk, jobbat med experimentell film, och som performancekonstnär.

Sjón debuterade redan som 16-åring med en lyriksamling. Sin största framgång hittills hade Sjón 2005 då han tilldelades Nordiska rådets litteraturpris för romanen Skugga-Baldur. Han blandar gärna in surrealism och den isländska sagotraditionen i sina berättelser, så även i Skugga-Baldur.

Sjóns senaste bok Máni Steinn; pojken som inte fanns kom ut 2013 och 2014 på svenska, och den här gången har han valt ett mer verklighetsnära berättande. Året är 1918. Första världskriget börjar nå sitt slut. Island blir självständigt och vulkanen Katla får ett utbrott. Spanska sjukan kräver många offer, både i Europa och på Island. I allt detta får vi följa 16-årige Máni Steinn, föräldralös, homosexuell och lite av en outsider. Máni Steinns stora passion i livet är film. Varje vecka går han på Reykjaviks två biografer och ser de nyaste filmerna. För att ha råd till alla biobiljetter utför han oralsex i stadens dunkla vrår. Han lägger filmernas romantik och action som ett dämpande filter över verkligheten och på så sätt ser han alla personliga bekymmer och värdsliga tragedier mer som äventyr än som katastrofer. En kvinna kör förbi honom en dag med läkarens transportbil. Sóla G är vacker, mystisk, och sofistikerad. Hon påminner honom om en fransk stumfilmsstjärna. Máni blir som besatt av denna väna varelse och få till slut chansen att arbeta med henne i läkarbilen som hämtar de insjuknade i Spanska sjukan till lasarettet och de döda till bårhuset.

Romanens huvudperson är inspirerad av författarens morbror, som dog i aids 1993. Jag tyckte om boken, men har ändå lite blandade känslor; den känns ömsom rå och ömsom skimrande vacker.

Fredrika Sjöberg

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.