I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist

I_varje_ögonblick_är_vi_fortfarande_vid_livVissa böcker får en att släppa på alla försvar. T.ex. Marit Sahlströms Och runt mig faller världen. Även Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler är en sån där bok som det bara inte går att värja sig mot. Osentimentala med så på djupet mänskliga att även den mest hårdhudade måste låta sig dras med i känsloflödet.

En annan bok som definitivt kvalar in i samma kategori är I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmqvist. Han har tidigare publicerat två diktsamlingar, Sudden Death och Fadersmjölken, men det är först med den självbiografiska romanen I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv som han får sitt publika genombrott. Tyvärr är det en djupt tragisk händelse som ger Malmqvist många nya läsare. Å andra sidan är det en fantastisk bok, som vi läsare ska vara tacksamma över att få läsa.

I boken berättar Tom Malmqvist historien om honom och flickvännen Karin. Om hur de möttes, om deras kärlek och gemensamma liv – inte helt utan komplikationer. Vi får också lära känna deras respektive familjer, relationer som inte heller är helt konfliktfria. Ja, ungefär som det är för oss alla. Karin blir gravid och det är när Karin hastigt insjuknar i leukemi som berättelsen om Tom och Karin tar en vändning som gör att berättelsen blir något utöver det som de flesta av oss behöver gå igenom. Dottern Livia förlöses med kejsarsnitt, strax därefter dör Karin. Att Karin dör är förstås fruktansvärt tragiskt. Men lika sorgligt, och nästan ännu mer gripande, är Tom Malmqvists beskrivning av tiden efter Karins bortgång. Hur Tom slits mellan den djupaste sorg och total orkeslöshet och kärleken till dottern, hur alla anhöriga är så inkapslade i sin egen sorg att ingen riktigt orkar eller kan se Toms och Livias behov och inte minst hur olika myndigheter agerar så fyrkantigt att jag blir smått galen av att läsa det.

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv har fått stor uppmärksamhet och många vill läsa boken. Vill du också det, men inte orkar vänta på att våra fysiska exemplar ska bli lediga, så finns boken även att låna som ebok, via Elib.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist

  1. Ping: Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.