Ungern, Island och yttrandefriheten – Bokmässan 2015. Del 6

motståndets_melankoliHär kommer ytterligare ett inlägg om ungersk litteratur. Kerstin Edmundsson reflekterar över boken Motståndets melankoli av den ungerske författaren László Krasznahorkai.

Motståndets melankoli är inte helt lättillgänglig. Det finns inga naturliga pauser i boken på grund av långa meningarna, avsaknad av styckeindelning och oändliga bisatser. Trots det är det en fantastisk berättelse med ett vackert språk och ett myller av händelser som också innehåller ett politiskt budskap.

Vi möter fyra personer som på olika sätt har anknytning till varandra. Fru Pflaum tillbringar mycket av sin tid med hushållsarbete i sin övermöblerade och pyntade lägenhet. Hon tycker att människorna hon möter på gatorna är sorgliga och obetydliga varelser. Ett av hennes största bekymmer är sonen Valuska. Han arbetar bland annat som brevbärare och betraktas av många som en byfåne som irrar runt på stans gator och styrs av kosmos. Valuska är även allt-i-allo åt musikskolerektorn herr Eszter, en högt ansedd man i staden, som efter en händelse på sitt arbete nu lever isolerad i sin lägenhet. Han råkade nämligen en dag höra en pianostämmare utföra sitt arbete. När Herr Eszter hör alla orena toner drabbas han av en ”antimusikalisk insikt”. Han förstår att bakom alla rena harmonier råder ett totalt kaos och en oordning och anser att de stora mästarnas verk bygger på en bluff. Hans före detta hustru, fru Eszter, är ett ständigt samtalsämne bland andra kvinnor i staden. Hon har inget gott rykte och har nu planer på att få en bättre position och mer makt i samhället, trots att hon måste ta hjälp av sin före detta man.

I staden där personerna bor har en rad märkliga händelser börjat inträffa. Kyrkklockan slår trots att den stått stilla i årtionden, vattentornet svajar helt oförklarligt och en jättelik poppel välter. En stark kyla har också spridit sig och det råder någon slags ödslig domedagsstämning över staden. Mitt i allt detta anländer ett cirkussällskap, som sägs kunna uppvisa världens största uppstoppade val. Med cirkusen följer ett stort antal män som tysta tar plats på torget. Var kommer de ifrån och vad vill de?

László Krasznahorkai är en ungersk författare som föddes 1954 i Gyula i sydöstra Ungern. Enligt honom själv ”en ganska konstig och melankolisk plats, full av ensamma, egendomliga människor”, vilket jag tycker man kan känna igen i Motståndets melankoli. Krasznahorkai fick i år Bookerpriset och har även nämnts i Nobelprissammanhang.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.