Vintersystrar av Jesper Weithz och Lollo av Linna Johansson

Av en tillfällighet har jag på raken läst två böcker om kvinnlig vänskap med förhinder. I båda böckerna heter en av huvudpersonerna Lollo och de utspelar sig i Stockholm i vintertid. En annan gemensam nämnare är att de är riktigt, riktigt bra!

vintersystrarVintersystrar är skriven av Jesper Weithz. Han debuterade 2012 med en existentiell thriller, Det som inte växer är döende, ”en mycket vacker bok om livet på randen av avgrunden” enligt kritikern Jens Liljestrand. Vintersystrar är också en vacker bok, om än ganska vemodig. Huvudpersoner är Lollo och Amina, två Stockholmskvinnor i yngre medelåldern, som lärde känna varandra genom att de började brevväxla som elvaåringar. De har båda vuxit upp i ganska trasiga familjer och finner en trygghet och stark gemenskap i varandra. Som vuxna arbetar de som sjuksköterskor på samma arbetsplats. Båda är singlar, Amina har en son sedan ett tidigare förhållande. En dag inleder Amina en relation med den gifte läkaren John och hennes och Lollos relation sätts på hårda prov. Vackert som sagt och mycket trovärdigt om en vänskap som riskerar att krackelera.

johansson_lollo_omslag_inb kopieraLollo är Linna Johanssons romandebut. Skrivit har hon dock gjort länge, bl.a. i den egna feministiska tidskriften bleck och som kolumnist i Expressen. Berättelsen är Lollos och platsen är Aspy, troligtvis Stockholmsförorten Aspudden. De unga kvinnorna Lollo och Lidija, med rötter i Serbien, finner varandra under gymnasietiden och blir ett riktigt radarpar. Lollo förstår aldrig riktigt varför Lidija valde just henne. Lidija är den kaxiga; ”lång, skamlös, gränslös och avbrutet skitrolig”, Lollo är lite mer av en särling, inte den söta typen, har få vänner, men ses som intelligent och med en väl grundad känslighet. Efter gymnasiet gör Lollo ett försök att läsa litteraturvetenskap, men ger upp efter en halv termin. Hon återupptar kontakten med Lidija. Ingen av dem har något mål eller ambitioner, inget arbete, inga pengar, det mesta kretsar kring alkohol och droger. En dag blir de indragna i kretsen kring den karismatiske Mimmi och en ny värld öppnar sig. En värld som dock kommer att leda dem båda in ett ännu större mörker, där gränserna för vad som är normalt hela tiden flyttas fram. Snarare skitigt än vackert, men en suveränt berättad historia om två vilsna unga kvinnor med en stark inre drivkraft som kommit på drift.

Lillemor Åkerman

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.