En amerikansk förlust av Philipp Meyer

en_amerikansk_förlustEn amerikansk förlust är Philipp Meyers debutroman från 2009. Sedan tidigare finns hans andra bok, Sonen, på svenska, en fantastisk äventyrsskildring och exposé över Nordamerikas förändring från 1800-talet fram till våra dagar. Om Sonen kan ni läsa här.

En amerikansk förlust, på engelska Rust, skildrar också ett stycke amerikansk historia, denna gång från vår samtid någon gång runt början av 2000-talet. Boken skildrar en del av Amerika som både bildligt och bokstavligt håller på att rosta sönder. Det är också en gripande skildring av hur mycket människor kan vara beredda att offra för att skydda dem som står dem nära.

Historien utspelar sig staden Buell, i Mon Valley, Pennsylvania. Inte så jättelångt New York, men en miljö som är väsensskild från denna metropol. I hundra år var Mon Valley centrum för stålproduktionen i USA, en välmående bygd med framtidstro och gott om arbetstillfällen. I slutet av 80-talet stängdes stålverken ned, 150 000 arbetstillfällen försvann och kvar finns delvis nedmonterade, rostiga fabriksskelett, bristfällig samhällservice, arbetslöshet, fattigdom och uppgivenhet. De i arbetsför ålder försvinner till mer lukrativa marker, kvar finns åldringar och håglösa ungdomar.

En amerikansk förlust skildrar med kärlek och varm hand några av dem som blivit kvar i Buell. Det är 21-åriga Billy Poe som lever med sin mamma, hans kompis Isaak English, 20 år, vars mor dränkte sig fem år tidigare och som nu lever ensam tillsammans med den handikappade fadern Henry efter att systern Lee kom in på Yale och gifte sig rikt. Det är Billys mamma Grace, polischefen Harris som har en av och på-relation med Grace och som håller Poe om ryggen när han drar åt det kriminella hållet.

Av en tillfällighet hamnar Billy och Isaac i en otäck situation som resulterar i att en person mördas, en svensk vid namn Otto. Kring detta mord spinner Philipp Meyer en oerhört välskriven och gripande historia, kring själva mordet men framförallt kring de människorna som direkt eller indirekt drabbas av att en ung man av en tillfällighet blir en mördare. En av killarna höll i stenen som dödade svensken – men kommer någon av dem att åka dit för mordet? Precis som med Sonen är det med sorg i hjärtat jag tvingas lämna dessa personer som jag följt under ett par veckor. Jag ser redan fram emot nästa bok av Philipp Meyer.

Lillemor Åkerman

 

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.