Lyssna på ljudböcker via Elib – del 2

jenny_ljudböcker litenDet finns olika ljudboksspelare, beroende på vilken slags apparat du lyssnar på.

Dator
Lyssnar du via en dator används en spelare i Flashformat, som öppnas i ett nytt fönster när du klickar på ”Lyssna” efter att ha lånat boken via varberg.elib.se.

iPhone/iPad
Elib har tagit fram en webbspelare, specialanpassad för att fungera iPhone/Ipad. Den fungerar direkt i iOS standardwebbläsare Safari. Man behöver alltså ingen annan programvara än den som redan finns i apparaten, och man behöver heller inte som tidigare använda någon annan webbläsare än den vanliga; så fort man klickar på ”Lyssna” öppnar sig spelaren i ett nytt fönster och det är bara att börja lyssna. Vi på biblioteket har testat och det fungerar bra.

Android
För dig som har en Android-telefon är det lite annorlunda. För att kunna lyssna på bibliotekets ljudböcker behöver du först ladda ner appen Elib Ljudboksspelare. Appen finns att ladda ner i Google Play, är gratis, och begär inte tillgång till någon information om dig som låntagare. Appen kommer automatiskt att öppnas och spela upp böckerna när man klickar på ”Lyssna”-länken. Precis som med iOS behöver man alltså inte längre använda någon annan webbläsare än den vanliga. Observera dock att du alltid behöver gå via varberg.elib.se för att påbörja uppspelning av en ljudbok, inte direkt i appen. Logga in på varberg.elib.se, låna en bok, tryck på ”Lyssna” och uppspelningen sker sedan via appen Elib Ljudboksspelare. Den här appen är en första version. Vi har testat den och fått den att fungera, men efter de kommentarer som finns i Google Play verkar den inte fungera helt tillfredsställande. Vi kan bara hoppas på en snar utveckling av appen.

Oavsett vilken apparat du lyssnar i är alla ljudböcker strömmande, dvs du måste vara uppkopplad mot Internet när du lyssnar. Det kan alltså vara en fördel att lyssna då man har tillgång till Wi-Fi.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.