Gardet av Staffan Malmberg

Gardet_MalmbergÅrets första boktips utspelar sig i ett omänskligt och kallt Stockholm. En slags skenande individualism är på väg att ta över på det gemensammas bekostnad; hänsynslösheten är på väg att triumfera. Ett gäng stockholmare bestämmer sig för att göra något åt saken. Startpunkten för det som ska komma att kallas Gardet är när bokens huvudperson Johannes, mitt uppe i ett hektiskt småbarnsliv, är ute på promenad med dottern Erika i barnvagnen. En synnerligen hänsynslös mc-förare får Johannes dotter att vakna och börja gallskrika. För en kvinna på andra sidan gatan, som också är ute på barnvagnspromenad, blir resultatet det samma. Johannes och Jeanette bestämmer sig för att söka upp mc-föraren och ta ett snack med honom. Gardet får en snabb utveckling, både till antalet personer och omfattningen av insatser. Det som till en början skulle kunna ses som ett ovanligt modigt civilkurage spårar ganska snabbt ur och Johannes kommer många gånger om få ångra att han lät ilskan rinna över den där höstdagen. Redan på bokens inledande sidor får vi veta att Johannes kommer att förlora jobbet och att relationen till frun Perla kommer att bli minst sagt frostig.

Jag kan så väl känna igen mig i de situationer som skapar frustration hos Johannes och de andra Gardet-medlemmarna – egoistiska trafikanter, människor som vägrar mötas på ett smidigt sätt på trottoarer, hänsynslösa vattenskoterförare och kamphundsägare, musikmarodörer och miljöförstörare och för att lägga till en alldeles egen kategori – pendlare som pratar i tysta kupén… – men också i de ibland skrattretande reaktionerna hos de samma.

Trots sitt ämne och omfattande brutalitet är Gardet en riktigt rolig bok. Malmberg fick Tidningen Vi:s Litteraturpris 2015 för  Gardet, med motiveringen: ”Med underskruvad precision och psykologisk skärpa beskriver Staffan Malmberg vad som händer när en grupp medborgare tar sitt rättspatos ett steg för långt och orsakar en samhällskollaps som ligger kusligt nära vår egen tid.”

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.